Брана на Нилу скоро готова: Етиопија исушује Египат?

Г.С.
Брана на Нилу скоро готова: Етиопија исушује Египат?

Адис Абеба - Етиопија гради џиновску брану на Нилу, а то се не допада Судану и Египту.

Преговори о количини воде коју ће Етиопија пуштати низводно запали су у ћорсокак.

Овај спор угрожава регионалну безбједност.

Етиопија планира завршетак бране за 2022. годину. Велика етиопска брана је годинама предмет спорења са Египтом.

Давид Волде-Гиоргис, стручњак Међународног института за безбедност у Адис Абеби, сматра да је однос Етиопије и Египта у критичној фази и да не би требало да се те двије земље препусте саме себи: "Једини реалан пут за обе земље је кризна седница свих земаља кроз које протиче Нил, уз истовремени дијалог са шефовима држава и влада цијеле Африке."

Египат страхује за снабдијевање водом. Сто милиона Египћана су скоро у потпуности зависни од Нила. Етиопска брана се гради узводно, на Плавом Нилу, и знатно ће смањити доток воде Нилом у Египат.

У зависности од тога колико брзо ће Етиопија пунити своје акумулационо језеро, Египат рачуна са смањеним дотоком воде између 14 и 22 одсто. У најнеповољнијем случају би 30 одсто плодне земље било погођено сушом.

Борба за водостај

Египатски министар спољних послова је рекао да се Савет безбједности мора укључити како би било постигнуто "фер и уравнотежено ријешење". Он је оптужио Етиопију за недостатак политичке воље и за негативно држање.

Етиопија не жели да се обавеже на неку количину воде или на рокове. Умјесто тога, она ставља све сусједне земље пред свршени чин. У јуну почиње кишна сезона, па је то идеално вријеме да се у огромни базен слије потребних 74 милијарди кубних метара воде. То брине земље које се налазе низводно – Судан и Египат. Најављено је да ће турбине на брани ускоро бити тестиране.

Етиопија се нада да ће за вријеме јула и августа зауставити 4,9 милијарди кубних метара воде. То би било довољно да Етиопија средином 2021. укључи двије трибине. Да би се дошло до попуњавања вјештачког језера до предвиђене количине воде, протећи ће седам година – па ће свих 16 турбина прорадити. А то је пет година закашњења у односу на план.

Египат већ деценијама брине да би поља уз Нил могла да буду уништена сушом и да би бунари могли да пресуше. Судан има исте бриге, али види и предности – јефтина струја за развојне пројекте и смањење опасности од поплава.

Опасност од суше

Основни предмет спора остаје – како да се убудуће избјегну периоди суше. Етиопски представник у "Трипартитној комисији" и шеф етиопских преговарача у спору Гедион Асфав каже да је менаџмент суше заједничка одговорност.

Он тврди да је договорено да градња може да се настави и за вријеме преговора: "Разговори ће се опет наставити. Пуњење базена не зависи од стања преговора."

Судан је фрагилна земља, која иза себе има грађански рат и једну револуцију прије годину дана, а сада покушава да пронађе стабилност. Та земља је предложила да се преговори подигну на ниво премијера. Међутим, такав сусрет шефова влада три земље за сада није планиран.

Судански министар водопривреде Јасер Абас каже да су отворена питања "правне природе, посебно у погледу на механизам заједничког коришћења воде".

Његов египатски колега Мохамед Абдел Ати оптужује Етиопију за пропаст преговора. По њему је напредак био немогућ због "тврдоглавог држања Етиопије у техничким и правним питањима".

Отворена питања

Међународна кризна група из Брисела упозорава да ће напетост између страна у спору порасти ако не дође до договора у року од неколико недјеља: "Да ли ће се то десити прије или послије почетка пуњења вјештачког језера, све стране морају назад за преговарачки сто, да би се ријешила отворена питања."

Виљем Дејвисон, стручњак ове невладине организације за Етиопију за радио Дојче веле каже: "Египат и Судан хоће да обезбједе да међународни судови буду надлежни за спорове у вези са планираним споразумом. Етиопија то одбија."

Још једна спорна тачка је инсистирање Египта да у споразум са Етиопијом жели да унесе што више детаља. Дејвисон каже: "Етиопија насупрот томе не жели да потпише ништа што би је обавезало на пуштање одређених количина воде. С обзиром на климатске промјене, које могу да негативно утичу на ситуацију, па би Етиопија онда могла да остане дужна воду."

Дејвисон каже да још није достигнут тренутак када би све стране биле заиста спремне за компромис. Због спора су све више забринути и ванафрички актери.

Европска унија се понудила као посредник. Сједињене Америчке Државе су упутиле упозорење да је људима у Источној Африци неопходно да Етиопија покаже фер понашање. Вашингтон сматра да споразум мора да се потпише пре него што се Нил потпуно прегради и почне пуњење базена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана