Против вируса се боримо мјерама старим 5.000 година

ГС
Против вируса се боримо мјерама старим 5.000 година

Три кључне ствари и три најсигурнија лека у заштити од заразе коронавирусом - карантин, сапун и алкохол, у ствари древни изуми коришћени су против лепре, куге, подсјећају ових дана медији у свијету.

Карантин као мјера за контролу ширења болести, историјски се веже за персијског мислиоца Ибн Сина, који је на Западу познат под именом Авицена (980-1037).

Био је љекар, филозоф, математичар и физичар. Његово најпознатије дјело је "Књига исцјељења и Медицински канон".

Он је први одредио санитарну изолацију од 40 дана, што је метод за избегавање заразе. Методу је назвао је "ал-Арба'иниyа" (четрдесете), која је у раном венецијанском језику дословно преведена на "кварантену".

Карантин је била обавезна пракса у болницама широм исламског света како би се спречило ширење лепре и других заразних болести. Чешћа примена у Европи, посебно у Венецији, почела је за време и након куге црне смрти у 14. и 15. веку.

Израз "карантена" означавао је четрдесетодневни период када су сви бродови морали бити изоловани пре него што би путници и посада могли да изађу на обалу. Успех ове методе у сузбијању ширења епидемија довео је до опстанка израза "карантена", односно "карантин" до данас.

Карантин сада означава све врсте санитарне изолације, чак и када траје мање од четрдесет дана.

Сапун из Вавилона

Свјетска здравствена организација саветује строгу хигијену, прање и дезинфекцију руку, као једну од мјера у заштити од смртоносног вируса.

Постоје докази о употреби материјала сличних сапуну у древном Вавилону који датирају око 2800. године пре Христа. Сапун какав познајемо данас, први пут је произведен на Блиском истоку у 10. веку, што је период који се назива "златним добом ислама".

Персијски лекар, алхемичар и филозоф Абу Бакр Мухамад Ибн Закарија ал Рази (854-925), познат на Западу као Разис, описао је неколико рецепата за израду сапуна.

У то вријеме Сирија је била највећи произвођач и извозник сапуна у друге делове исламског свијета и у Европу. До 13. вијека производња сапуна проширила се на подручје Блиског истока и Сјеверне Африке, а главни произвођачи су били у Фесу, Наблусу, Дамаску и Алепу.

Алкохол стар четири миленијума

Алкохол људи већ дуго користе као анестетик и дезинфекционо средство.

Историчари су утврдили да први трагови дестилације алкохола датирају из 2000. године пре нове ере, у цивилизацији у долине ријеке Инд.

Дезинфекција алкохолом уведена је у првој багдадској болници, коју је 805. године саградио калиф Харун ал-Рашид. Ова пракса се проширила на исламски свет, захваљујући успјеху употребе алкохола као дезинфекцијског средства, чији је резултат био повећање броја преживљавања пацијената који су подвргнути операцији.

Откривање дезинфекцијског ефекта алкохола довело је до тога да су европски језици прихватили изворни арапски назив (ал-Кухул), што значи "суштина", назив који произлази из методе дестилације.

Данас је глобална тражња за медицинским алкохолом достигла невиђени врхунац. Антисептички гелови на бази алкохола постали су нужни за очување руку без коронавируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана