Постоји још нацистичких тунела?

Танјуг
Постоји још нацистичких тунела?

Беч - У аустријском мјесту Санкт Георген ан дер Гузен објављена нова сазнања - да је постојало више подземних тајних нацистичких тунела, него што је до сада познато.

Аустријски редитељ документарних филмова Андреас Шулцер, који ради на два филма везана за концентрациони логор Гузен, у којем су нацисти држали најмање 71.000 људи из 27 држава, од којих је више од половине умрло, трага за доказима за постојање непознатих тунела везаних за некадашњи подземни нацистички програм наоружавања "Планински кристал".

Изградња комплекса величине од око осам километара за подземну производњу авиона "коштао" је живота више од 8.600 логораша, речено је на конференцији за медије.

Већина тунела је разорена и из безјбедносних разлога попуњена.

Фебруара прошле године је Шулцер, на основу гласина да је у Санкт Георгену рађено на нуклеарном наоружању, покренуо бушења, која су остала без резултата.

Недавно је на земљиште стрељане Санкт Георген довео багере зато што је претпостављао да је тамо улаз у систем тунела. Том приликом је открио једну затрпану грађевину, али су власти забраниле даље ископине.

Сада је Шулцер објавио документе о активности изградње нациста, старе фотографије, анализе фотографија снимљених из ваздуха, као и резултате геоелектричних мјерења, који указују да се испод земље налази већи број тунела од оног који је познат.

Према његовим ријечима, могло би постојати додатних спратова, као и подземна ракетна лансирна мјеста, као што су била у Вествалу у Француској.

Градоначелник Ерих Вал, међутим, жели да осигура да заоставштина нацистичке прошлости не представља опасност по становништво.

Он наводи да је једна мајка, послије чланака који су се појавилу у Мађарској, а према којима је овај регион нуклеарно озрачен, забринуто позвала његову канцеларију.

Марта Гамлер из Комитета за сјећање на жртве логора Гузен истиче да је логор у Санкт Георгену био већи и страшнији од Маутхаузена.

Она је критиковала што је скромно одата почаст жртвама и затражила расвјетљавање многих питања - између осталог питање несталих особа, непознатих грађевина под земљом...

Подршка овом подухвату дошла је од стране њемачког социолога Тилмана Камлера, који је унук шефа пројеката изградње и производње наоружања Трећег Рајха, генерала Ханса Камлера.

"Истину зна само лопата, а не архив", поручио је он.

Шулцер је изразио наду да ће бити омогућена даља истрага, поручивши да је основно право грађана да знају гдје живе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана