Изложба о споменицима некадашње Југославије: "Феномени какви не постоје у свијету"

ГС
Изложба
Foto: Танјуг | Изложба

БЕОГРАД - Изложба “Архитектура. Скулптура. Сећање. Уметност споменика Југославије 1945-1991.” отворена је синоћ у Кнез Михаиловој улици испред Културног центра Београда у оквиру програма Београдске интернационалне недјеље архитектуре (БИНА) саопштили су организатори.

Кустоси изложбе су Боштјан Бугарич, Кристина Дежман, Маја Иванич, Шпела Кухар, Ева Мавсар, Шпела Нардони Ковач, Дамјана Завиршек Худник, а кустоскиња српске селекције 2023. је Јелица Јовановић, пише Танјуг.

Даница Продановић, чланица организационог тима БИНА-е, на отварању изложбе је истакла да је “ова изложба је настала, односно испровоцирана је великим интересовањем које је у последњих десет и више година изазвала архитектура бивше Југославије из друге половине 20. века".

- И то посебно споменичка култура и споменички комплекси, који су заиста феномен какав не постоји у Европи, а ни у свету - у овом броју и на овај начин. Они су једна посебност на коју треба да будемо поносни и да је чувамо. Кустоси су осетили потребу да о овим споменицима треба проговорити из перспективе земаља у којима је та уметност настајала - казала је Продановић.

Маја Иванич, једна од кустоскиња изложбе, у свом говору је навела да је ова изложба прије свега наклон изванредној креативности која се збивала у нашој бившој земљи.    

- Ова 52 споменика рефлектирају сву креативност њихових аутора који су знали поштовати и разумети контекст у којем су радили. У овим споменицима презентирани су мистицизам, поезија, поетика, симболизам, па и разумевање етнографских елемената. Кад их видите изблиза уживо, делује као да се нека свемирска позитивна енергија фокусира у тој тачки. Нама је важно да они за све нас представљају достојанство сећања на људе који су дали своје животе за идеју слободе, у коју су тад веровали - каже Иванич.

Шпела Кухар истакла је задовољство што изложба путује по градовима некадашњих југословенских република.

- Рад на овој изложби смо доживели заиста емотивно. Чини ми се да је стварно важно што је почело да се прича о овим споменицима, зато што су у неким земљама у стварно лошем стању. Људи треба да знају какав је њихов значај за културу - рекла је она.

Средином марта 2019. Галерија ДЕССА, часопис ab-Architect's Bulletin и платформа Architectuul почели су да припремају изложбу и публикацију под називом “Архитектура. Скулптура. Сећање. Споменичка уметност Југославије 1945?1991“.

Кустоси су на основу велике архитектонске и умјетничке вриједности објеката, те изузетних идејних квалитета просторних рјешења, одабрали 33 споменика и меморијална комплекса из свих република и аутономних покрајина бивше Југославије.

Гостовања изложбе у другим државама бивше Југославије подразумијевају додавање првобитној селекцији три до пет споменика од стране државе у којој изложба гостује, а припреме се врше у сарадњи с разним стручњацима: ауторима, фотографима, те институцијама с простора бивше Југославије и шире.

Изложбом и њеним гостовањем у свим бившим југословенским републикама и иностранству аутори желе да што више људи упознају с изузетним квалитетима архитектуре југословенских споменика, да подстакну достојанствену евалуацију и поштовање вриједности споменика бивше Југославије и скрену пажњу на њихов културни и контемплативни значај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана