Звиздић: Све институције да раде на расвјетљавању напада

Срна
Звиздић: Све институције да раде на расвјетљавању напада

Сарајево - Савјет министара БиХ затражио је од свих надлежних институција на свим нивоима у БиХ да активно и координисано раде на расвјетљавању терористичког напада на полицијску станицу у Зворинику, са аспекта његових мотива и начина извршења, рекао је данас предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић.

Звиздић је након хитне сједнице Савјета министара БиХ рекао да су све правосудне, полицијске и обавјештајно безбједносне агенције и институције, такође на свим нивоима БиХ, позване да повећају степен координације и сарадње приликом расвјетљавања овог напада.

Он је истакао да је јако битно да кородинација и сарадња буду настављене и у будућности како би се адекватно и успјешно спријечили овакви и слични догађаји који могу довести до дестабилизације прилика у БиХ и нарушавања њеног међународног угледа.

"Пуцањ у полицајца је пуцањ у иниституције система", рекао је Звиздић у Сарајеву и додао да нико не може имати оправдање за тако нешто.

Према његовим ријечима, Савјет министара је на хитној сједници сазваној поводом синоћњег терористичког напада на Полицијску станицу у Зворнику, на бази извјештаја министра безбједности, директора Агенције за истраге и заштиту, те Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, донио одређени број закључака, прије свега оперативног карактера.

"Наш је позив, захтјев да укрупњавамо полицијско-обавјештајне агенције, а не никако, као што смо ових пар дана имали прилику видјети, да се иде ка њиховом уситњавању", додао је Звиздић.

Истичући да је тероризам глобални проблем он је позвао све у БиХ да напад у Зворнику не користе у дневнополитичке сврхе.

"Ријеч је о једном акту који наноси штету БиХ и морамо бити јединствени како би потпуно отклонили такву опасност", поручио је Звиздић.

Према његовим ријечима, Савјет министара наложио је Министарству безбједности да у року седам дана направи прецизан план оперативних мјера које ће Савјет министара одмах провести у дјело. 

Као потврду опредијељености Савјета министара да побољша материјалне и све друге услове у којима раде институције БиХ које се боре против тероризма и организованог криминала, Звиздић је навео податак да су у приједлогу буџета БиХ за 2015. годину повећана средства за те институције - четири милиона КМ за Сипу, један за Тужилаштво и три за Обавјештајно-безбједносну агенцију.

"Захтијевали смо да се убрза и динамика израде стратегије за борбу против тероризма, коју је Савјет министара почео у априлу ове године", додао је Звиздић.

Он је позвао све на мир, уздржаност и толеранцију, без реваншизма како се постојећа ситуација не би компликовала, а апеловао је и да се не уносе дезинформације у јавности.

"Порука је да БиХ има своје институције и да ће бити способна да се обрачуна са оваквим и сличним актима који урушавају њен углед и дестабилизују врло позитивну атмосферу која је започета прије мјесец дана", закључио је Звиздић.

Истичући да је Савјета министара најоштрије осудио напад на полицијску станицу у Зворнику, убиство једног и рањавање двојице полицајаца, Звиздић је у своје и име Савјета министара изразио дубоко саучешће породици убијеног полицајца и пожелио брз опоравак рањенима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана