Звиздић: Грађани не смију испаштати због лошег планирања реконструкција тунела

Срна
Звиздић: Грађани не смију испаштати због лошег планирања реконструкција тунела

Сарајево - Послије лошег искуства које имамо с тунелом Врандук не смије се догодити да и реконструкција тунела Црнаја на дионици М-17 почне без алтернативног правца, поручио је предсједавајући Вијећа министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић.

“Послије вишемјесечног саобраћајног хаоса који је изазван нестручно организованом реконструкцијом тунела Врандук II и мостова Босна IV и Босна V, без  адекватних и правовремено уређених алтернативних праваца, сада из ЈП Цесте Федерације БиХ, по истој матрици најављују обнову тунела Црнаја који се налази на врло фреквентној дионици М-17 која води према југу наше државе и мору. Наравно да је реконструкција дотрајалих путева, мостова и тунела пожељна и неопходна, како би се повећао њихов квалитет и унаприједила сигурност путника, али 'хокус-покус' начин на који се то тренутно ради, а евидентно планира и у будућности, је недопустив, јер је ван логике и стандарда струке”, истиче Звиздић у саопштењу за јавност.

Звиздић сматра да је давати изјаве да не постоје алтернативни правци, и истовремено позивати грађане и привреднике на стрпљење, док сатима чекају на високим температурама “некоректно и дрско”.

“Како другачије, него као одсуство одговорности и стручног приступа, схватити образложење ЈП 'Цесте Федерације' у којем се каже: 'да се санација регионалне цесте Р445 Немила - Зеница очекује почетком седмог мјесеца када ће путнички промет бити у потпуности преусмјерен на овај алтернативни правац, док ће теретна возила и даље прометовати кроз тунел Врандук једном траком наизмјенично'. Једино логично питање које преостаје послије ове бизарне изјаве која долази послије вишемјесечног саобраћајног колапса, јесте зашто прије реконструкције тунела Врандук није прво завршен алтернативни правац? Овако је, без осјећаја за потребе грађана, болесних особа, привредника, ученика, студената итд., практично прекинута једна од најважнијих 'жила куцавица' за саобраћај људима и робама у БиХ, чиме је начињена велика штета за привреднике и економију БиХ”, истакао је Звиздић.

Сматра да се прво морао обезбиједити алтернативни правац па тек онда почети са радовима на тунелу Врандук, односно на једном од најфреквентнијих путних праваца у БиХ.

“Да ситуација буде још гора, сада се исти сценарио позивања на стрпљење, а без планирања алтернативног правца, најављује и на дионици према југу БиХ, на путу М-17, тако да би у наредним мјесецима саобраћај на два мјеста, у тунелу Врандук и тунелу Црнаја био обустављен, односно максимално успорен, што би БиХ, а посебно ФБИХ, у саобраћајном и економском смислу довело до потпуног колапса”, сматра Звиздић.

Сматра да се реконструкцији тако важних и саобраћајних дионица не може приступати на неодговоран и нестручан начин, и због тога позива ЈП Цесте ФБИХ да се прије почетка реконструкције тунела Црнаја прво и неизоставно ријеши питање алтернативног правца.

“И није тачно да алтернативни правац не постоји, јер алтернатива(е), барем за путнички саобраћај постоје. Наводим, познавајући терен, само неке ад хок приједлоге као доказ да се рјешење, када се то стварно жели, може и наћи: Потоци - Руиште - Дабића пољана - Борци - Коњиц или изградња нове трасе од Дабића Пољане до Главатичева, која би се спојила са постојећим регионалним путем који би преко Бјелимића ишао у правцу Бјелашнице или преко Борака до Коњица. Наравно, препуштам надлежнима и струци којима је то обавеза да одреде најбољи алтернативни правац, али оно што се не смије догодити јесте да, послије лошег искуства које имамо с Врандуком, и реконструкција тунела Црнаја почне без алтернативног правца. За такво нешто нема, нити може бити оправдања. А мислим да је и стрпљење возача, односно грађана и привредника при крају”, поручио је Звиздић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана