Зви­здић без про­бле­ма мо­же да сје­ди на дви­је сто­ли­це

Ве­дра­на Ку­ла­га
Зви­здић без про­бле­ма мо­же да сје­ди на дви­је сто­ли­це

Са­ра­је­во - Ви­ше­мје­сеч­ни за­стој у фор­ми­ра­њу вла­сти на ни­воу БиХ и не­до­ре­че­ност по­је­ди­них за­ко­на при­је­те да до­дат­но про­ду­бе по­сто­је­ћу кри­зу, а упу­ће­ни ис­ти­чу да је је­ди­ни из­лаз ко­на­чан до­го­вор из­бор­них по­бјед­ни­ка о но­вом са­зи­ву Са­вје­та ми­ни­ста­ра, али не ис­кљу­чу­ју оп­ци­ју да тех­нич­ки ман­дат оста­не до да­љег те да се у ци­је­лу при­чу укљу­чи и Устав­ни суд БиХ.

СНСД, СДА и ХДЗ БиХ иза­шли су као по­бјед­ни­ци ок­то­бар­ских из­бо­ра 2018. го­ди­не, али ни на­кон осам мје­се­ци од кон­сти­ту­и­са­ња Пред­сјед­ни­штва БиХ и из­бо­ра но­вог ру­ко­вод­ства у Пред­став­нич­ког до­му не­ма до­го­во­ра о но­вом са­зи­ву Са­вје­ту ми­ни­ста­ра због че­га у фо­те­ља­ма те ин­сти­ту­ци­је и да­ље сје­де иза­бра­ни зва­нич­ни­ци на­кон из­бор­ног ци­клу­са 2014. го­ди­не.

До за­сто­ја је до­шло због ин­си­сти­ра­ња бо­шњач­ких стра­на­ка, при­је свих СДА да по­твр­да опре­дје­ље­ња БиХ за члан­ство у НА­ТО бу­де услов за пре­го­во­ре и до­го­во­ре о но­вом пред­сје­да­ва­ју­ћем и ми­ни­стри­ма у Са­вје­ту ми­ни­ста­ра.

Си­ту­а­ци­ја при­је­ти да се до­дат­но за­ком­пли­ку­је по­чет­ком ав­гу­ста, јер та­да ак­ту­ел­ни пред­сје­да­ва­ју­ћи Са­вје­та ми­ни­ста­ра у тех­нич­ком ман­да­ту Де­нис Зви­здић (СДА) тре­ба да пре­у­зме пред­сје­да­ва­ње ко­ле­ги­ју­мом Пред­став­нич­ког до­ма Пар­ла­мен­та БиХ, у ко­ји­ма је иза­бран као по­сла­ник на из­бо­ри­ма, чи­ме би се на­шао на дви­је не­спо­ји­ве во­де­ће по­зи­ци­је у из­вр­шној и за­ко­но­дав­ној вла­сти.

Зви­здић је, на­и­ме, 6. де­цем­бра иза­бран у ко­ле­ги­јум до­ма Пар­ла­мен­та БиХ и то за пр­вог за­мје­ни­ка пред­сје­да­ва­ју­ће Бор­ја­не Кри­што из ХДЗ-а БиХ док је за дру­гог за­мје­ни­ка име­но­ван СНСД-ов Не­бој­ша Рад­ма­но­вић. По­слов­ни­ком је де­фи­ни­са­но да се на­кон осам мје­се­ци њих тро­је смје­њу­ју на по­зи­ци­ји пред­сје­да­ва­ју­ћег.

За­кон

За­кон о Са­вје­ту ми­ни­ста­ра БиХ пред­ви­ђа да, ако пред­сје­да­ва­ју­ћи под­не­се остав­ку или је трај­но спри­је­чен да вр­ши ду­жност, остав­ку да­је и ком­пле­тан Са­вјет, а ду­жност оба­вља до по­твр­ђи­ва­ња пред­сје­да­ва­ју­ћег и чла­но­ва. У том слу­ча­ју при­мје­њу­је се ре­дов­на про­це­ду­ра име­но­ва­ња пред­сје­да­ва­ју­ћег Са­вје­та ми­ни­ста­ра, од Пред­сјед­ни­штва до по­твр­ђи­ва­ња у Пар­ла­мен­ту, на че­му од по­чет­ка ин­си­сти­ра­ју по­ли­ти­ча­ри чи­је су стран­ке од­ни­је­ле нај­ви­ше гла­со­ва у срп­ском и хр­ват­ском би­рач­ком ти­је­лу на из­бо­ри­ма 2018. го­ди­не,

СДА ће, ме­ђу­тим, пре­ма пи­са­њу ме­ди­ја из ФБиХ, као пр­ву бра­ну по­ста­ви­ти ста­во­ве Цен­трал­не из­бор­не ко­ми­си­је БиХ и ОХР-а, пре­ма ко­ји­ма док не бу­ду иза­бра­ни но­ви зва­нич­ни­ци, ста­ри оста­ју на ду­жно­сти упр­кос то­ме што је ап­со­лут­но не­спо­ји­во уче­шће у за­ко­но­дав­ној и из­вр­шној вла­сти.

Јед­на од мо­гућ­но­сти је да Де­нис Зви­здић де­ле­ги­ра ак­ту­ел­ног за­мје­ни­ка пред­сје­да­ва­ју­ћег Мир­ка Ша­ро­ви­ћа (СДС) да во­ди Са­вјет ми­ни­ста­ра, јер је мла­ђи не­ко­ли­ко мје­се­ци од дру­гог за­мје­ни­ка Вје­ко­сла­ва Бе­ван­де (ХДЗ БиХ), што је и по­ми­ња­но, а упу­ће­ни не ис­кљу­чу­ју оп­ци­ју под­но­ше­ња апе­ла­ци­ја Устав­ном су­ду БиХ ка­ко би се, на тај на­чин, по­ку­ша­ла раз­ја­сни­ти си­ту­а­ци­ја на чи­јем је пра­гу БиХ.

Де­ле­гат СНСД-а у До­му на­ро­да Пар­ла­мен­та БиХ Ла­зар Про­да­но­вић, ко­ји је го­ди­на­ма био члан Устав­но-прав­не ко­ми­си­је у Пар­ла­мен­ту БиХ, ка­же да би нај­бо­ље би­ло да из­бор­ни по­бјед­ни­ци до­ђу до до­го­во­ра, али да се што при­је на днев­ни ред ста­ве из­мје­не Из­бор­ног за­ко­на БиХ.

- Оста­вље­на је мо­гућ­ност да иза­бра­ни зва­нич­ни­ци у за­ко­но­дав­ној вла­сти мо­гу па­ра­лел­но оба­вља­ти и функ­ци­ју у из­вр­шној вла­сти до из­бо­ра но­вих пред­став­ни­ка. Ни­је ја­сно де­фи­ни­са­но да не мо­же би­ти ру­ко­во­ди­лац, а ако би не­ко по­кре­нуо апе­ла­ци­ју за оцје­ну устав­но­сти Из­бор­ног за­ко­на, ми­слим да би пао на Устав­ном су­ду БиХ, али би из­гу­би­ли зна­чај­но ври­је­ме. Ка­да је у пи­та­њу Са­вјет ми­ни­ста­ра, нај­мла­ђи за­мје­ник, у слу­ча­ју под­но­ше­ња остав­ке пред­сје­да­ва­ју­ћег, пре­у­зи­ма по­зи­ци­ју. Тре­ба уве­сти ин­сти­ту­ци­ју за­мјен­ског чла­на у за­ко­но­дав­ном ти­је­лу до окон­ча­ња ман­да­та у из­вр­шној власт. Би­ло је та­квих ини­ци­ја­ти­ве то­ком ра­ни­јих при­је­дло­га из­бор­ног за­ко­но­дав­ства, али ни­је би­ло спрем­но­сти - ре­као је Про­да­но­вић.

До­дат­на оба­ве­за

Ако се, ка­же, де­си да Зви­здић бу­де пред­сје­да­ва­ју­ћи Са­вје­та ми­ни­ста­ра и на че­лу Пред­став­нич­ког до­ма, то ће ство­ри­ти до­дат­ну оба­ве­зу да се иде у но­ве из­мје­не и до­пу­не Из­бор­ног за­ко­на БиХ.

Ви­со­ки функ­ци­о­не­ри ХДЗ-а БиХ Бор­ја­на Кри­што, Ба­ри­ша Чо­лак и Ни­ко­ла Ло­ври­но­вић ју­че ни­су од­го­ва­ра­ли на по­зи­ве. Ли­дер пар­ти­је Дра­ган Чо­вић не­дав­но је упи­тао Зви­зди­ћа ка­ко ми­сли да бу­де у би­ло ка­квој функ­ци­ји у Са­вје­ту, а мо­ра­ће у Пред­став­нич­ки дом. Та­да је, ко­мен­та­ри­шу­ћи на­во­де да би са­да­шњи са­зив мо­гао да оста­не још три го­ди­не у тех­нич­ком ман­да­ту, те да Зви­зди­ћа на че­лу Са­вје­та за­ми­је­ни Ша­ро­вић, ре­као да је еви­дент­но "да осам мје­се­ци не­ма­мо власт и да то су­ге­ри­ше да има­мо игре" те да су су­штин­ска пи­та­ња да ли ће уоп­ште за­сје­да­ти Са­вјет.

На по­зи­ве ни­су од­го­ва­ра­ли и функ­ци­о­не­ри СДА Адил Осма­но­вић и Ха­лид Ге­њац, а Зви­здић је у ју­ну из­ја­вио да ће би­ти пред­сје­да­ва­ју­ћи Са­вје­та док БиХ не по­ша­ље Го­ди­шњи на­ци­о­нал­ни план за НА­ТО и док не бу­де иза­бран но­ви ман­дат са са­став но­вог са­зи­ва Са­вје­та ми­ни­ста­ра. Је­ди­ни кан­ди­дат за ту по­зи­ци­ју је тре­нут­но бив­ши ми­ни­стар фи­нан­си­ја РС Зо­ран Те­гел­ти­ја из СНСД-а, а по­је­ди­ни ана­ли­ти­ча­ри вје­ру­ју да фор­ми­ра­ње вла­сти за­ви­си од уну­тар­стра­нач­ких из­бо­ра у СДА ко­ји за­вр­ша­ва­ју кон­гре­сом у сеп­тем­бру.

Без обра­зло­же­ња

Пред­сје­да­ва­ју­ћи Са­вје­та ми­ни­ста­ра БиХ, ка­ко је де­фи­ни­са­но за­ко­ном, мо­же под­ни­је­ти остав­ку без обра­зло­же­ња. Остав­ку под­но­си Пред­сјед­ни­штву БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана