Зуроф: Генерална скупштина УН не може да одређује шта је геноцид, у Сребреници га није било

Срна
Зуроф: Генерална скупштина УН не може да одређује шта је геноцид, у Сребреници га није било

Највећи свјетски стручњак за Холокауст Ефраим Зуроф рекао је да се у Сребреници није догодио геноцид него ратни злочин, те истакао да се тај појам данас без икакве сумње злоупотребљава у политичке сврхе и да Генерална скупштина УН не може да одреди шта је геноцид.

"Изворна дефиниција ријечи геноцид је покушај да се уништи један читав народ, то није оно што се десило у Сребреници, оно што се тамо десило је ратни злочин", рекао је Зуроф, који је директор Центра "Симон Визентал".

Зуроф сматра да је највећи проблем у томе што Генерална скупштина УН није тијело које може да одреди шта је геноцид.

"То су људи који заступају одређене државе које се баве политиком и понекада гласају не због истине, већ због политике", рекао је Зуроф за Н1.

Према његовим ријечима, људи који желе да добију неку подршку или финсијска средства за неку трагедију коју су преживјели, наравно да желе ту трагедију да представе као најгору могућу.

"Геноцид је једна од најгорих могућих трагедија и због тога многи људи покушавају да тврде да су њихови непријатељи жељели да почине геноцид против њих и да су га починили. Међутим, то често није случај", рекао је Зуроф.

Коментаришући најаву самопроглашеног Косова да ће подићи тужбу против Србије за "геноцид" и да ће бити захтијева за ратну одштету, Зуроф је истакао да "не зна ни за какав геноцид који је почињен на Косову".

"Они желе да прикажу ситуацију што је горе могуће, а шта је горе од геноцида и Холокауста. Тако да ће они да тврде да је извршен геноцид на Косову, а да ли је истина – није, није истина. Они вичу геноцид и надају се да ће довољно земаља да их подржи, јер се то ради из политичких разлога, а не због истине", навео је он.

На питање како ће се развијати тренутна криза и рат на Блиском истоку, Зуроф је рекао да није баш јасно шта ће бити и да је питање шта ће се десити у Израелу и која ће бити судбина Хамаса, али да са исламским фундаменталистима нема мјеста за компромис.

"Постоји један ужасни сценарио ако би ово довело евентуално до трећег свјетског рата, има неколико земаља које се труде да се то не деси", навео је Зуроф.

Према његовим ријечима, борба против исламских фундаменталиста нема компромиса, јер они желе да преузму Израел. "Али, ми, наравно, нећемо попустити, нећемо им дозволити да то ураде тако да морамо да пронађемо начин да уништимо њих, а не да дозволимо да они униште нас", рекао је Зуроф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана