Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ: Вријеме да Србин преузме УИО БиХ

Ведрана Кулага Симић
Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара БиХ: Вријеме да Србин преузме УИО БиХ

Савјет министара БиХ је откочио процес именовања руководилаца на нивоу БиХ, настављамо и даље, а дошло је вријеме да у фотељу директора Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ дође неко из реда српског народа.

Истакао је то за “Глас Српске” предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Министри су на посљедњој сједници Савјета именовали директоре у неким институцијама гдје су конкурсне процедуре завршене, као што је Регулаторна агенција за комуникације и Агенција за истраге и заштиту, а Тегелтија каже да нових блокада не смије бити и да, зарад доброг рада институција, морају на вријеме добити руководиоце.

- Процес именовања руководилаца институција на нивоу БиХ од изузетног је значаја за њихов рад. Одређена именовања су завршили прије више од мјесец у институцијама Савјета министара, а ово су била важна именовања гдје су завршене конкурсне процедуре и било је важно показати да можемо постићи договор о поштивању конкурсне процедуре када је у питању избор кадрова. Сигуран сам да ће, након неколико мјесеци прекида у нормалном функционисању институција са становишта руковођења, бити унапријеђен рад институција. Можда је и најважнија порука да ћемо, како буду истицали мандати појединим руководиоцима, на вријеме бирати њихове насљеднике или некима обновити мандате.

ГЛАС: Шта очекујете у наставку процеса именовања? Да ли би могло да буде проблема између Бошњака и Хрвата због борбе за челну позицију у Управи за индиректно опорезивање БиХ, која је већ, на неки начин, најављена?

ТЕГЕЛТИЈА: УИО БиХ је важна институција и разумљиво је да постоји интересовање ко ће њоме руководити у идућем периоду. Не знам зашто се прича поставља на релацију Бошњаци - Хрвати. Треба знати да се Срби никада нису налазили на челу Управе. Два мандата је директор био из реда Бошњака, два из реда Хрвата и сматрам да је дошао ред на српски народ, а тако је и договорено када је формирана та Управа, да ће се директори мијењати по националном кључу. Са становишта Републике Српске, дошло је вријеме и тренутак да на чело Управе за индиректно опорезивање дође директор из српског народа. Преговори и договори ће вјероватно дуже трајати него за остале позиције.

ГЛАС: Може ли БиХ себи да дозволи још једну блокаду због ината или томе слично?

ТЕГЕЛТИЈА: Нико себи не смије и не треба дозволити било какву блокаду, али нажалост много је оних који сматрају да је блокирање друге стране важан национални интерес, а онда се покаже да се, када блокирате, и сами нађете у блокади. Стање у друштву и у свијету, прије свега због пандемије вируса корона, доводи нас у ситуацију да морамо бити окренути сами себи, да се договарамо, разговарамо и унапређујемо нашу сарадњу, а не да идемо у било какве блокаде, из било којег разлога. Блокаде никада нису биле рјешење.

ГЛАС: Буџет институција и међународних обавеза БиХ за ову годину је у парламентарној процедури. Усвојен је у Представничком дому, остао је Дом народа. Можемо ли вјеровати да нема препрека за одржавање локалних избора?

ТЕГЕЛТИЈА: Нема препрека за одржавање локалних избора. И да није усвојен буџет, постоји начин да се обезбиједи потребан новац. Нажалост, у БиХ би многи да не буде избора, али они су важни за грађане у локалним заједницама да буду у прилици да бирају, односно да потврде да ли је власт добро радила или да траже неког другог да боље ради. Важно је и показати да је БиХ зрело демократско друштво које спроводи изборе у роковима који су дефинисани законима.

Пандемија

ГЛАС: Какво оцјењујете генерално ситуацију у БиХ?

ТЕГЕЛТИЈА: БиХ, као све земље у окружењу и свијету, сусреће се са до сада невиђеном ситуацијом, а то је здравствени проблем који се претвара и у огроман економски проблем. Процјене су говориле да ће у овом моменту борба за здравље бити иза нас и да ћемо се посветити економији, али је пандемија узела маха. Сусрећемо се са губитком радних мјеста, додатним најавама губитка појединих тржишта за наше привредне субјекте, што ће сигурно довести и до нових губитака радних мјеста. Ситуација је доста тешка. Морамо постићи консензус свих нивоа власти у вези са мјерама које је потребно спроводити.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана