Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: Полиција ФБиХ не може у Српску

Жељка Домазет
Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ: Полиција ФБиХ не може у Српску

Не постоји могућност за ангажовање полиције ФБиХ на територији Републике Српске, тврди директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић и подсјећа да је на њега у протеклом периоду извршен притисак да пристане на споразум којим би то било омогућено.

У интервју за “Глас Српске” Галић не жели да открива ко је на њега вршио притисак, али наглашава да ни по коју цијену није желио да пристане на кршење закона.

- Треба напоменути како је симптоматично да у припреми тог документа нису учествовали представници Граничне полиција БиХ. Гранична полиција БиХ је рекла да понуђени текст споразума није у складу са Законом о Граничној полицији БиХ, с обзиром на то да од стране надлежног органа није утврђена нити проглашена озбиљна опасност по општу безбједност или јавни ред, па према томе не постоји ваљан правни основ за закључивање овог споразума - истиче Галић.

ГЛАС: Можете ли појаснити које законске оквире не желите да прекршите и шта они предвиђају?

ГАЛИЋ: То конкретно значи да једино Гранична полиција БиХ може захтијевати подршку одговарајућих надлежних институција, полицијских органа и агенција за спровођење закона у БиХ. Одлуку о тражењу подршке предлаже директор Граничне полиције, а доноси Министарство безбједности у договору са надлежним агенцијама за спровођење закона у БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту. Поред овог ми смо ставили још неке примједбе на наведени споразум. Нагласили смо да Гранична полиција БиХ, осим са Министарством унутрашњих послова Републике Српске, има закључене споразуме о пружању помоћи и оперативној сарадњи у надзору границе и са Полицијом Брчко дистрикта БиХ, те министарствима унутарњих послова неколико кантона, док је другим кантонима такав споразум понуђен. Такође, сличан споразум смо понудили и МУП-у ФБиХ, гдје би се сарадња и помоћ одвијала у оквиру надлежности и зоне одговорности које покрива тај МУП, али још нисмо добили повратну информацију. Дакле, споразуми су закључени или су у процедури закључења са свим полицијским агенцијама које имају подручје дјеловања уз границу БиХ. У том смислу, ми смо јасно изнијели мишљења да не постоји оправданост закључивања предложеног споразума на начин како је то предложило Министарство безбједности БиХ.

ГЛАС: Министарство безбједности БиХ на челу са Драганом Мектићем у више наврата поручивало је да БиХ илегалне миграције држи под контролом. Да ли су заиста институције на нивоу БиХ на адекватан начин одговориле овом проблему?

ГАЛИЋ: Могу коментарисати само институцију којом руководим. Као што је јавност упозната, Гранична полиција БиХ, из године у годину, суочава се са перманентним недостатком великог броја полицијских службеника, уз недовољну материјално-техничку опремљеност. И поред тога, Гранична полиција остварује све боље резултате у готово свим сегментима рада, о чему свједоче статистички подаци. Када је ријеч је о мигрантској кризи, више пута сам наглашавао да је ријеч глобалном проблему који је неколико година заобилазио БиХ, али се већ крајем 2017. године повећао притисак на бх. границу. Ја сам још прије четири године, на једној конференцији коју је организовала Комисија за одбрану и безбједност Парламента БиХ указао на то да власти БиХ нису спремне за мигрантску кризу.

ГЛАС: И шта вам је речено?

ГАЛИЋ: Неки су ми учесници тог скупа тада говорили да сам ја видовњак, те да ће ова криза заобићи БиХ. Нажалост, моје тврдње и претпоставке су се показале тачним. Од када су на снази наше појачане мјере због мигрантске кризе ми настојимо одговорити свим нашим законским задаћама. Међутим, дуготрајно ангажовање наших снага је довело до хроничне исцрпљености, а што је најгоре и у наредном периоду ми ћемо се суочавати са све сложенијим стањем на граници. То ће захтијевати максимално ангажовање на само наше агенције, већ и читаве друштвене заједнице, како у БиХ, тако и међународних организација.

Нема подршке

ГЛАС: Да ли су институције на нивоу БиХ одговориле потребама Граничне полиције, када је ријеч о заштити границе, јер се понекад стиче утисак да се стварне потребе Граничне полиције рјешавају као “гашење пожара”?

ГАЛИЋ: Да су надлежне институције БиХ одговориле потребама Граничне полиције БиХ, када је ријеч о заштити границе, онда би ова институција имала одговарајући правилник о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста, који задовољава њене стварне потребе. Постојала би усвојена стратегија о управљању мигрантском кризом, са јасним упутствима за рад и дефинисаним мјерама. Гранична полиција би била добро материјално-технички опремљена и кадровски попуњена. Имала би нове законске одредбе, које се односе на питања боравка и кретања странаца, измијењене одредбе о праву на азил и слично. Међутим, то нажалост није тако.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана