Жељко Џек Димић, амерички глумац за Глас Српске: Глумити Николу Теслу увијек нови изазов

Сандра Кљајић
Жељко Џек Димић, амерички глумац за Глас Српске: Глумити Николу Теслу увијек нови изазов

Користићу знање и искуство из пређашњих улога, али без обзира на то, чека ме огроман рад и велики изазов, јер је Никола Тесла био веома комплексно људско биће.

Рекао је ово за "Глас Српске" амерички глумац Жељко Џек Димић, који ће се у улози једног од највећих умова у историји наћи по трећи пут. Димић, који је у САД остварио бројне улоге у позоришту, на филму и у најпопуларнијим телевизијским серијама, недавно је добио главну улогу у филму који ће славног научника приказати из другачијег угла.

* ГЛАС: Потписали сте уговор за главну улогу у филму "New Wanderclyffe". Који дио Теслиног живота ће приказати овај филм?

ДИМИЋ: То ће бити трећи пут да имам задовољство да покушам да оживим лик нашег великог научника. Филм ће режирати руски редитељ Сергеј Карпухин, а продуценти су руска државна телевизија и Горан Марић. Филм је помогло Министарство културе Руске Федерације и биће сниман почетком сљедеће године углавном у Москви и неколико дана у Њујорку. То је играна драма која се углавном бави мање познатим емотивним дијелом Теслиног живота и његовом односу са Кетрин Џонсон, женом која га је много вољела.

* ГЛАС: Да ли је то што сте већ глумили Николу Теслу у представи и документарном филму "пресудило" да управо Ви добијете и ову улогу?

ДИМИЋ: Прилика да поново играм Николу Теслу значи ми много и након представе "Тесла" у режији Сање Бештић на Оф Бродвеју и документарне драме Жељка Мирковића "Теслин народ", то ће бити још један изазов и посебна одговорност за мене као глумца. Шта је пресудило да ми Сергеј Карпухин понуди улогу Тесле у његовом филму не могу да кажем. Јавио ми се прије неколико мјесеци, замолио ме да прочитам сценарио и кад сам му одговорио да ми се сценарио и његов концепт допадају, понудио ми је улогу. Рекао ми је да је да ме је гледао у улози Тесле и претпостављам да је и то вјероватно утицало на његову одлуку. И наравно, уживаћу док се будем припремао. Мени су, иначе, управо припрема, рад на лику и процес уласка у лик прије почетка снимања најдражи дијелови професије којом се бавим.

* ГЛАС: Једном приликом сте рекли да је Никола Тесла за Вас један од најзначајнијих људи, не само у нашем народу, већ у историји цивилизације уопште. Колика је одговорност глумити једног таквог човјека?

ДИМИЋ: То је велика одговорност, али и велико задовољство, јер Никола Тесла је сигурно један од најзначајнијих људи од више од 85 милијарди колико их је било од постанка свијета до данас.

* ГЛАС: Поред овог филма, шта још имате у плану?

ДИМИЋ: Управо је завршено снимање серије "Стартап" у Порторику, а ускоро ћу радити и на филму "Воља синовљева" сценаристе Страхиње Маџаревића у режији Немање Ћеранића и продукцији Петра Шапића. Снимаћемо у Бору и у Београду у августу. Кад се вратим у Америку, крајем септембра ме очекује снимање филма "Лув Вегас" у режији Амине Заман са Шоном Стоуном у главној улози. Снимаћемо у Лас Вегасу и Њујорку.

* ГЛАС: Радили сте са многим познатим холивудским глумцима. Кажете да са ким год да радите, не обраћате пажњу на звучност њихових имена, нити тако нешто утиче на Ваш рад. Да ли, ипак, постоји неко ко је на Вас оставио посебан утисак?

ДИМИЋ: Имена ми ништа не значе. Тако сам учен од својих професора на академији док сам "пекао" овај занат. Уважавам рад сваког колеге, без обзира на његов статус у јавности. Сваки глумац је посебан и сам за себе и има свој приступ и начин рада, без обзира на то колико је познат или славан. Мени је битнија сарадња, однос и хемија кроз мој лик са ликовима глумаца који их раде, а не њихова имена и колико су славни и познати. Глумац је на снимању са задатком да служи свом лику, а његов лик да служи филму у фузији са осталим глумцима који служе својим ликовима. Овдје је то веома лијепо уређено и свако ради свој посао. Све остале приче су мање битне.

* ГЛАС: Са Жарком Лаушевићем прије неколико година играли сте у представи "Емигранти". Колико сарађујете и уопште имате контакта са српским глумцима са "холивудском адресом"?

ДИМИЋ: Са Жарком Лаушевићем сам радио "Емигранте", представу за два глумца, аутора Славомира Мрозжка још док сам био на трећој години студија на "Ли Стразберг" Институту за филм и театар у Њујорку. То је био мој први професионални рад и моја прва улога изван академије. Жарко је одличан глумац и велики професионалац и задовољство је било са њим радити дуже од осам мјесеци. Гостовали смо у Њујорку, Бостону, Чикагу и Кливленду и представа је била распродата. Дружио сам се, такође, и често радио и са Сергејем Трифуновићем док је живио у Лос Анђелесу. У Њујорку ријетко имам прилику да се сретнем са неким од наших глумаца, осим кад долазе да гостују са представама за нашу публику.

Признање у Русији

* ГЛАС: Занимљиво је да Вам је признање дала и руска публика, која Вас је изабрала за најбољег глумца на фестивалу "Арткино"?

ДИМИЋ: Захвалан сам публици за признање на фестивалу у Москви. Ипак, улоге су ми много важније од признања. Признања су добра, не треба бјежати од њих, али знају и да компромитују. Добро одиграна улога и унутрашње задовољство које глумац има док ради на њој за мене су највећа награда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана