Жељезничаре чека 42,7 милиона евра

Маријана Миљић
Жељезничаре чека 42,7 милиона евра

Бањалука - Борд директора Свјетске банке одобрио је 51,3 милиона евра вриједан кредит за реструктурирање „Жељезницама РС“, а највећи дио тог задужења биће утрошен за измирење дуговања према радницима којима ће бити исплаћена 42,7 милиона евра.

Новац је одобрен за пројекат који Свјетска банка спроводи у сарадњи са Владом РС чији је циљ стварање самоодрживог и финансијски стабилног предузећа.

Виши специјалиста за транспорт Свјетске банке и вођа пројектног тима Антонио Нунез очекује да ће послије завршетка реструктурирања „Жељезнице“ бити одрживе и да ће пружати боље услуге.

- То је потребно да би унаприједили конкурентност жељезничког у односу на друмски транспорт, што ће резултирати великим економским ефектима и омогућити фирмама економичнији превоз робе. План реструктурисања „Жељезница РС“ трајаће од 2018. до 2021. године, при чему ће новац од зајма бити утрошен за финансијско, оперативно и организационо реструктурирање - рекао је Нунез.

У Свјетској банци су истакли да „Жељезнице РС“ превозе изузетно мали број путника, а да трошкови у том сегменту премашују 20 милиона КМ годишње.

- Трошкови повратног путовања по путнику износе скоро 170 КМ. Већину тих трошкова сноси цијела заједница у Српској - нагласили су у Свјетској банци.

Министар саобраћаја и веза РС Неђо Трнинић рекао је да ће новац Свјетске банке бити утрошен у четири компоненте.

- Прва је измирење дугова према радницима за топли оброк, превоз, регрес, одштету на основу тужби, дугова за порез и доприносе и разне камате. За те намјене биће утрошено 42,7 милиона евра, а за исплату отпремнина за око 1.000 радника до краја процеса реструктурирања биће утрошено 3,56 милиона евра - казао је Трнинић.

За организационо реструктурисање, односно раздвајање инфраструктуре и операција, биће утрошено пет милиона евра, а четврта компонента односи се на трошкове за повлачење зајма, који износе 128.250 евра.

  • Новац Свјетске банке неће бити оперативан три до четири мјесеца, јер то задужење треба да прође и све процедуре на нивоу БиХ. Влада РС неће чекати да тај новац буде на располагању јер процес реструктурирања не можемо више одлагати. Због тога је и на сједници Владе, која је одржана у четвртак одобрено 3,8 милиона марака за  измирење дуговања према 211 радника овог предузећа који ће бити пензионисани до краја године - казао је Трнинић и прецизирао да ће тај новац бити враћен из зајма Свјетске банке.

Пројекти

Свјетска банка је објавила да у БиХ тренутно има 11 активних програма укупне вриједности 556,68 милиона долара. Подршка је пружена у области транспорта, запошљавања, енергетске ефикасности, локалне инфраструктуре, животне средине, шумарства и управљања водама.

Штрајкачи

Девет радника „Жељезница РС“ који су штрајком глађу тражили неисплаћена примања у петак су испитани пред дисциплинском комисијом, која им је на крају изрекла писмену опомену пред отказ у трајању од шест мјесеци, што значили да исти потез не смију поновити у том периоду.

 - Задовољни смо пресудом. Нису имали доказе за отказ - казао је један од штрајкача глађу Драган Пеулић.

Начин расподјеле кредита Свјетске банке

* 42,7 милиона - дуговања радницима

* 5,00 милиона - организационо реструктурирање

* 3,56 милиона - исплата отпремнина

* 128.250 - трошкови повлачења кредита

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана