Због свађе око надлежности, БиХ нема план ЕУ интеграција

nezavisne.com
Због свађе око надлежности, БиХ нема план ЕУ интеграција

Бањалука - Иако је још на почетку свог европског пута прије десетак година БиХ требало да усвоји национални план европских интеграција, то ни до данас није урађено.

Наиме, у протеклих неколико година било је покушаја да се постигне сагласност, али је увијек долазило до свађа у вези с надлежностима, због чега је одлучено да се институције прво фокусирају на механизам координације, с обзиром на то да је у том механизму у првом плану шта је чија надлежност у склопу европских интеграција. Тако је, примјера ради, установљено да је око двије трећине свих надлежности у вези с европским интеграцијама на нивоу ентитета, док је остатак на нивоу државе и дистрикта, с тим да се у ФБиХ дио ентитетских надлежности преноси на кантоне, што је и био један од важних каменова спотицања приликом разговора о механизму координације.

Лејла Рамић-Месиховић, директорица Вањскополитичке иницијативе БиХ и експерт за европска питања, каже за “Независне” да постоји конфузија да је механизам координације синоним за европски план интегрисања. Међутим, она истиче да је план много опсежнији и по дубини дефинише и задатке и рокове за сваку од институција у европском процесу, док механизам координације само утврђује надлежности, без улажења у детаљне активности. Појашњава да је план интегрисања табела из које се види који ниво власти мора извршити коју обавезу до којег временског рока.

“Све што нам је потребно да бисмо имали овај веома важан инструмент за даљи процес интегрисања је политичка воља и сагласност. Знам да су одређене политичке структуре доводиле у питање у корелацију координацијски механизам и његово усвајање и структурирање с овим програмом. То није нешто што је повезано. Координацијски механизам је канал за доношење одлука с власитим протоколима, које су му додијелили они који учествују у њему, а план интегрисања је алатка која треба да омогући свим тим дијеловима власти да усвоје своје обавезе унутар рокова који су јако битни како би цијели процес интегрисања ишао својим током”, нагласила је она.

У Делегацији ЕУ кажу да свака држава која тежи да постане чланица ЕУ мора усвојити програм интеграција у ЕУ.

“То је документ који ће потврдити опредијељеност и омогућити правилно управљање и праћење процеса реформи”, речено је “Независним” у Делегацији ЕУ.

Ивана Марић, политичка аналитичарка из Сарајева, каже да није изненађена што се с усвајањем овог документа касни јер је, како истиче, одавно јасно да бх. политичари немају искрену намјеру да заиста раде на европским интеграцијама.

“Међутим, велики проблем је и однос наших грађана, који не показују велики ентузијазам да натјерају оне које су бирали да раде на европском путу БиХ”, каже она и додаје да добар дио грађана жели европске интеграције како би се што лакше иселили.

“Многи то виде као шансу да се лакше запосле у некој од богатијих земаља”, закључује она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана