Завршена посјета кинеског предсједника Србији

Срна
Завршена посјета кинеског предсједника Србији

Београд - Предсједник Народне Републике Кине Си Ђинпинг завршио је данас тродневну посјету Србији у којој је са супругом Пенг Лијуан и члановима кинеске делегације боравио на позив предсједника Србије Томислава Николића. То је била прва посјета једног кинеског предсједника Србији послије више од 30 година.

Током посјете потписана су 22 споразума о сарадњи, међу којима је и Заједничка изјава Србије и Кине о успостављању свеобухватног стратешког партнерства, коју су потписали предсједници Томислав Николић и Си Ђинпинг.


Потписани су и споразуми из области грађевинарства, инфраструктуре, телекомуникација, трговине, одбране, медија, а један од најважнијих је споразум о пројектовању и извођењу радова на изградњи аутопута на дионици Сурчин – Обреновац на Коридору 10.

Другог дана посјете Србији кинеском предсједнику приређен је свечани дочек испред Палате Србије, након чега је имао састанак са предсједником Србије.

Николић је том приликом предсједнику Кине уручио Орден Републике Србије на великој огрлици.

Кинески предсједник јуче је разговорао и са предсједником Владе Србије Александром Вучићем, као и са предсједником Народне скупштине Србије Мајом Гојковић, а одржани су и састанци двије делегације.

Са кинеским предсједником Си Ђинпингом јуче се састао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Том приликом Додик и Ђинпинг изразили су обострано поштовање, као и жељу да сарадња Кине и Српске буде настављена.

Након састанка са кинеским предсједником, Додик је синоћ присуствовао свечаној вечери у згради Предсједништва Србије на Андрићевом венцу у Београду коју је у част Ђинпинга организовао предсједник Томислав Николић.

Круна посјете кинеског предсједника Си Ђинпинга Србији био је данашњи обилазак "Железаре" Смедерево коју је приватизовао кинески челични гигант "Хестил".

Си Ђинпингу и Томиславу Николићу домаћин у "Железари" био је премијер Србије Александар Вучић.

Пријему су присуствовали и чланови кинеске делегације и Владе Србије, предсједник Републике Српске Милорад Додик, као и друге званице.

Предсједник Кине је рекао да ће сарадња двије земље у "Железари" бити модел, не само кинеско-српске практичне сарадње, него и међународне сарадње Кине и југоисточне Европе.

Пријемом у вили "Златни брег", некадашњем љетњиковцу династије Обреновић, предсједник Кине завршио је тродневну посјету Србији.

Си Ђинпинг је полетио са београдског Аеродрома "Никола Тесла" у поподневним часовима, а свечано су га испратили предсједник Томислав Николић и премијер Александар Вучић.

Си Ђинпинг испраћен је пјесмом "Ово је Србија" у пратњи три "мига 29".

Тродневну посјету предсједника Кине пратило је више више од 800 новинара, сниматеља и фоторепортера. Велики број представника медија дошао је из Кине, али и других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана