Завршен састанак СНСД-а, ХДЗ-а и Тројке: Рок до петка!

GS
Foto: РТРС

Представници СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и "тројке" договорили су да се до идућег петка у парламентарној процедури усвоји Изборни закон БиХ.

Док се не усвоји модел који неће моћи поништити стране амбасаде или високи представник, Народна скупштина Републике Српске ће сутра усвојити свој Изборни закон.

"Жао нам је свима што је дошло до овог застоја након добијања статуса преговарача. Дошли смо у ситуацију која сада тражи рјешење. Сматрам да локални људи треба да рјешавају ова питања, а и већина се слаже. Спремни смо да покушамо наредних неколико дана да упутимо Изборни закон БиХ на одлучивање у парламентарну скупштину да видимо како можемо да деблокирамо тај европски пут", рекао је лидер СНСД-а Милорад Додик.

"Прије неколико дана закључили смо да се требамо журно састати. Чини ми се да је ријешење да до идућег петка у парламентарној процедури усвојимо Изборни закон БиХ. Тиме би ријешили главни проблем који данас имамо", рекао је лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

Свима нам је жао што је послије онаквог замаха дошло до застоја гдје је блокиран рад парламента и Савјет министара. Данашњи састанак је завршен тако да смо опредијељени да се покушамо вратити на европски пут, да се окренемо рјешавању питања. Оно што смо и до сада постизали је заједничким договором. Да дођемо компромисом дођемо до законских рјешења која ћемо ми доносити, а не која ће бити наметнута. Договорили смо се да дамо све од себе, да понудимо Изборни закон како би изборне процедуре биле резултат договора локалних власти", рекао је Нермин Никшић, предсједник СДП-а.

"Данашњи састанак је био врло тежак. Ми и даље имамо супротне ставове по различитим питањима, али имамо свијест да домаћи политички актери морају уложити максимум напора да се ријеше ова актуелна питања, а Изборни закон је један од најактуелнијих. Имамо мало времена, то је мала околност. Имамо сутра сједницу представничког дома који би требао на трагу овог данашњег разговора покушати наћи један такав закључак или рјешење. Да учинимо максимум напора да прије расписивања избора имамо документ који ће бити продукт договора домаћих политичара", рекао је предсједник НИП-а Елмедин Конаковић.

"Република Српска не зависи од менторисања било каквог човјека са стране. На бази договора са колегама из "Тројке" је добијен и ЕУ пут који је одмах разваљен интервенционизмом високог представника. На то смо ми дали јасан одговор, а са друге стране нисмо дочекали за нас предвиђену реакцију да то буде осуђено и од колега из Федерације. Надамо се времену када све што договоримо неће моћи поништавати ни стране амбасаде ни високи представници, али пошто не знамо када ће то вријеме доћи НСРС ће сутра усвојити свој Изборни закон. Оставићемо довољно времена колегама из ФБиХ да у контакту са фактором из Српске видимо можемо ли наћи заједнички садржилац који ће онемогућити интервенционизам, направити Изборни закон по мјери грађана БиХ, провести изборе да смо сви сагласни. Не вјерујем и да њима одговара овај изборни закон", рекао је лидер Уједињене Српске, преноси АТВ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана