Završen sastanak SNSD-a, HDZ-a i Trojke: Rok do petka!

GS
Foto: RTRS

Predstavnici SNSD-a, HDZ-a BiH i "trojke" dogovorili su da se do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvoji Izborni zakon BiH.

Dok se ne usvoji model koji neće moći poništiti strane ambasade ili visoki predstavnik, Narodna skupština Republike Srpske će sutra usvojiti svoj Izborni zakon.

"Žao nam je svima što je došlo do ovog zastoja nakon dobijanja statusa pregovarača. Došli smo u situaciju koja sada traži rješenje. Smatram da lokalni ljudi treba da rješavaju ova pitanja, a i većina se slaže. Spremni smo da pokušamo narednih nekoliko dana da uputimo Izborni zakon BiH na odlučivanje u parlamentarnu skupštinu da vidimo kako možemo da deblokiramo taj evropski put", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik.

"Prije nekoliko dana zaključili smo da se trebamo žurno sastati. Čini mi se da je riješenje da do idućeg petka u parlamentarnoj proceduri usvojimo Izborni zakon BiH. Time bi riješili glavni problem koji danas imamo", rekao je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Svima nam je žao što je poslije onakvog zamaha došlo do zastoja gdje je blokiran rad parlamenta i Savjet ministara. Današnji sastanak je završen tako da smo opredijeljeni da se pokušamo vratiti na evropski put, da se okrenemo rješavanju pitanja. Ono što smo i do sada postizali je zajedničkim dogovorom. Da dođemo kompromisom dođemo do zakonskih rješenja koja ćemo mi donositi, a ne koja će biti nametnuta. Dogovorili smo se da damo sve od sebe, da ponudimo Izborni zakon kako bi izborne procedure bile rezultat dogovora lokalnih vlasti", rekao je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a.

"Današnji sastanak je bio vrlo težak. Mi i dalje imamo suprotne stavove po različitim pitanjima, ali imamo svijest da domaći politički akteri moraju uložiti maksimum napora da se riješe ova aktuelna pitanja, a Izborni zakon je jedan od najaktuelnijih. Imamo malo vremena, to je mala okolnost. Imamo sutra sjednicu predstavničkog doma koji bi trebao na tragu ovog današnjeg razgovora pokušati naći jedan takav zaključak ili rješenje. Da učinimo maksimum napora da prije raspisivanja izbora imamo dokument koji će biti produkt dogovora domaćih političara", rekao je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković.

"Republika Srpska ne zavisi od mentorisanja bilo kakvog čovjeka sa strane. Na bazi dogovora sa kolegama iz "Trojke" je dobijen i EU put koji je odmah razvaljen intervencionizmom visokog predstavnika. Na to smo mi dali jasan odgovor, a sa druge strane nismo dočekali za nas predviđenu reakciju da to bude osuđeno i od kolega iz Federacije. Nadamo se vremenu kada sve što dogovorimo neće moći poništavati ni strane ambasade ni visoki predstavnici, ali pošto ne znamo kada će to vrijeme doći NSRS će sutra usvojiti svoj Izborni zakon. Ostavićemo dovoljno vremena kolegama iz FBiH da u kontaktu sa faktorom iz Srpske vidimo možemo li naći zajednički sadržilac koji će onemogućiti intervencionizam, napraviti Izborni zakon po mjeri građana BiH, provesti izbore da smo svi saglasni. Ne vjerujem i da njima odgovara ovaj izborni zakon", rekao je lider Ujedinjene Srpske, prenosi ATV.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana