Запошљавали мимо правила

Ведрана Кулага
Запошљавали мимо правила

Сарајево - Финансијска дисциплина и поштовање правила приликом запошљавања су најслабије карике институција на нивоу БиХ, показују налази које је јуче објелоданила Канцеларија за ревизију институција на нивоу БиХ.

Ријеч је о ревизорским извјештајима за 2018. годину, а у којима су, за сваку институцију понаособ, дати подаци о трошењу новца и поштовању аката. Под њиховом лупом нашле су се 74 институције, а ниједна није зарадила негативно мишљење. На корак од тога се, међутим, зауставило њих шест које су добиле мишљења са резервом и мишљење са резервом уз скретање пажње, 55 институција је добила позитиван налаз уз скретање пажње на одређене ствари и поступке док је само 12 чистих позитивних мишљења.

Јединица за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ сврстана је међу најгоре оцијењене институције јер надзорни одбор лани није никако функционисао, због чега није ни извршена контрола финансијских послова, а све то је довело и до кашњења у реализацији пројекта државног затвора.

Мишљење са резервом је добила и Дирекција за европске интеграције БиХ јер је утврђено да су премјештали службенике за вријеме пробног рада, а за попуњавање радних мјеста након премјештаја активирана је резервна листа.

- На тај начин је на расписани конкурс за три радна мјеста примљено осам службеника, с тим да су два службеника након само три мјесеца екстерно премјештени у другу институцију - потврђено је у Канцеларији за ревизију.

Није све било чисто ни у Министарству иностраних послова када је ријеч о запошљавању. Ревизори су и на тој адреси евидентирали активирање резервних листа, а нису се могли увјерити у тачност билансних позиција када је ријеч о потраживањима, обавезама и сталним средствима.

Министарству одбране поново је, између осталог, замјерено што још није ријешено у потпуности питање покретне војне имовине, односно процјена вриједности, а мишљење са резервом је добио и Институт за акредитовање јер се подаци о потраживањима у главној и помоћној књизи не подударају.

Шеста институција која је добила лоше оцјене за понашање у прошлој години је Служба за послове са странцима. Један од проблема који је уочен у њиховим евиденцијама односи се на премјештање службеника, а други се односи на сравнивање прихода.

У Канцеларији за ревизију су нагласили да су ревидиране институције лани потрошиле више од 935 милиона марака, а  у циљу поправљања ситуације у вези са поштовањем прописа те подизања финансијске дисциплине упућено им је укупно 489 препорука.

Најгоре институције:

* Јединица за имплементацију пројекта изградње Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ

* Дирекција за европске интеграције

* Министарство иностраних послова

* Министарство одбране

* Институт за акредитовање

* Служба за послове са странцима 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана