Запослили рођаке на наштиманом конкурсу

Жељка Домазет
Запослили рођаке на наштиманом конкурсу

Сарајево - У Министарство за људска права и избјеглице БиХ у стални радни однос примљено је четворо нових радника за које се и прије расписивања конкурса, за чије расписивање није било ни сагласности у Министарству, знало да ће добити посао.

Спорни конкурс само је, како тврди извор "Гласа Српске", формално расписан средином ове године како би били примљени рођаци запослених у Министарству за које су биле резервисане фотеље. Пријем је обављен, иако је конкурс био привремено обустављен, 1. октобра.

Окончањем конкурса потврђено је писање "Гласа Српске" из јуна када смо објавили имена људи који ће бити примљени у Министарство. Потврђено је да су они од октобра у радном односу у Министарству, које је огрезло у непотизму.

На мјесто референта за архиву запослена је Нелиса Ахметхоџић, сестра Аиде Џиханић - благајнице која је недавно суспендована због сумње да је проневјерила 24.000 марака. Посао је добила и Ирма Ћеско на позицији референта специјалисте за набавке, а она је сестричина шефа Одсјека за финансије Салиха Карчића.

Референт специјалиста за финансијско-материјалне послове и ликвидатуру постала је Катарина Ђерек, која је у сродству са консултантом за финансије Драгом Биланџијом.

Радно мјесто на којем је Биланџија не постоји чак ни у систематизацији, па он незаконито прима плату од 2.600 марака. Биланџија је уз то и пензионер, што значи да прима и пензију и плату. Четврти радник који је примљен је Данијела Мркић-Бановић, која је запослена као виши референт за мониторинг на основу припадности хрватском народу иако је, како тврде у Министарству, у тој установи запослено највише Хрвата с обзиром на то да тим ресором руководи представник хрватског народа Дамир Љубић.

За расписивање конкурса за пријем нових радника није постојала сагласност између министра Љубића, његовог замјеника министра Миладина Драгичевића и секретара Министарства Драгомира Ковача. Драгичевић и Ковач кажу да нису обавијештени ни о томе да је конкурсна процедура завршена и да су нови радници примљени.

Драгичевић каже да Колегијум Министарства није расправљао о расписивању конкурса, нити се то питање икада нашло на његовом дневном реду.

- Након спроведене конкурсне процедуре примљени су радници за сва радна мјеста у конкурсу. С обзиром на то да сам за конкурс сазнао из медија, покушао сам договором да зауставим конкурсну процедуру да бисмо поново размотрили потребу за пријемом нових радника. Сматрао сам, између осталог, да треба обратити пажњу на национални баланс запослених у Министарству, те да конкурс треба да буде одгођен. Међутим, након привремено обустављене процедуре, конкурс је ипак спроведен до краја, а да о томе нисам обавијештен - рекао је Драгичевић.

Ковач такође каже да као секретар није упознат са резултатима конкурса.

- Нити сам упознат са резултатима конкурса, нити са процедуром вођења конкурсне процедуре иако сам одмах по његовом расписивању тражио да буде поништен - нагласио је Ковач.

Љубић је на питања "Гласа" да ли је у Колегијуму Министарства, кога чине челни људи ове институције, а у првом реду министар, замјеник и секретар, постигнута сагласност о расписивању конкурса, на који начин су радници примљени и да ли је о томе расправљано у Савјету министара те да ли постоји одобрење о новом запошљавању, рекао да је 27. фебруара ове године донесен план запошљавања за 2014. годину. Каже да је у том плану предвиђен пријем државних службеника и радника по приједлогу руководилаца организационих јединица овог министарства за попуњавање радних мјеста у њиховим ресорима.

- У конкретном случају није се радило о новом запошљавању на које сагласност треба да да Савјет министара. Динамика запошљавања наведена у плану усклађена је са Министарством финансија и трезора БиХ. Расписан је јавни конкурс у складу са Законом о раду у институцијама БиХ, спровела га је комисија која је предложила ранг-листу кандидата и коначну одлуку о пријему донио је послодавац на основу приједлога комисије - рекао је Љубић и устврдио да нема сазнања "о погодовању код пријема, односно повлачењем родбинских или тазбинских веза".

Министарство за људска права и избјеглице добило је од Канцеларије за ревизију институција БиХ за рад у прошлој години мишљење с резервом. Главни разлози за такву оцјену ревизора су превелик број радника ангажованих на основу уговора о дјелу и углавном родбинских веза.

Аида Џиханић

Тужилаштво БиХ је у оквиру истраге против благајнице у Министарству за људска права и избјеглице Аиде Џиханић, која је осумњичена за проневјеру, 2. децембра у својству свједока саслушало надлежне у Министарству, сазнаје "Глас Српске".

Џиханићева је осумњичена да је из благајне Министарства однијела око 24.000 марака, због чега је недавно и суспендована с посла. Извор "Гласа" раније је рекао да је против Џиханићеве и лани био покренут дисциплински поступак због незаконитог дјеловања, али је захваљујући везама за којима је посегла цијели случај заташкан. Ипак, како се малверзације више нису могле толерисати на крају је услиједила њена суспензија.

Дамир Љубић тврди да су у овом случају одмах предузете законом предвиђене мјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана