Запослени у републичким институцијама покварили просјечну оцјену

Маријана Миљић Бјеловук
Запослени у републичким институцијама покварили просјечну оцјену

БАЊАЛУКА - Службеници и намјештеници у Републици Српској благо су назадовали у раду и залагању ако је судити према оцјенама њихових шефова, а само један радник у 45 републичких институција добио је јединицу.

Наведено је то у извјештају о спроведеном оцјењивању државних службеника и намјештеника запослених у републичким органима управе Републике Српске за прво полугодиште 2023. који је објавила Агенција за државну управу. Шефови су оцјењивали рад и залагање 5.337 радника у 45 републичких институција. 

- Просјечна оцјена у раду службеника и намјештеника износи 3,57. Тај просјек биљежи благи пад у односу на годину раније, када је просјечна оцјена износила 3,80 - стоји у извјештају.

Оцјену “не задовољава” добио је свега један запослени од укупног броја оцијењених, а ријеч је о раднику Министарства породице, омладине и спорта.

Код имена 85 службеника и намјештеника уписана је оцјена “задовољава”.

- Највише радника, и то њих 2.729, добило је оцјену “истиче се”, док је нешто мање запослених, тачније њих 2.522 добило највећу оцјену, односно крај њихових имена уписано је да се “нарочито истичу” - наводи се у извјештају Агенције за државну управу РС.

У истом извјештају стоји и да је у првом полугодишту прошле године у вишу категорију радног мјеста напредовало пет запослених. 

- Спорно је да ли уписане оцјене показују право стање ефикасности у јавној управи, али је јасно да тако рад службеника и намјештеника виде њихови претпостављени. Вјероватно поједини уписују и веће оцјене да се не би замјерали радницима. Све је то релативно - казао је “Гласу Српске” вршилац дужности директора Агенције за државну управу Александар Радета.

* не задовољава - 1

* задовољава  - 85

* истиче се - 2.729

* нарочито се истиче - 2.522

Ако дође до усвајања новог закона о државним службеницима, наглашава Радета, оцјењивање службеника и намјештеника биће много реалније.

- Радна група је завршила тај закон, односно написала га онако како мисли да треба. Не знам да ли ће се он ускоро наћи на дневном реду Владе. Потребно је обезбиједити и средства за спровођење свих предложених рјешења. Надлежни ће процијенити када је најбољи тренутак за доношење новог закона о државним службеницима - поручио је Радета.

Нагласио је да, ако упоредимо нашу управу са администрацијама у Европи, онда она и није тако лоша.

- Народ мисли да је управа лошија него што јесте. Многи мисле да је јавна  управа и оно што није, јер износе разне примједбе које у принципу немају никакве везе са овим службеницима и намјештеницима које оцјењују њихови претпостављени. Примједбе грађана се обично односе на рад запослених у локалним  заједницама или јавним установама - навео је Радета.

Када је ријеч о запосленом који је оцијењен оцјеном “не задовољава”, Радета наводи да тај радник може да сноси одређене санкције, као што је смањење плате у одређеном проценту неколико мјесеци.

- Ако тај радник добије другу негативну оцјену заредом, може остати без посла - закључио је Радета.

Мотивација

У Агенцији за државну управу РС наводе да је сврха оцјењивања запослених у републичким органима управе мотивисање службеника, односно намјештеника да константно унапређују своја знања и искуства.

- Истовремено, оцјењивање ствара предуслов за побољшање и унапређење рада републичке управе у цјелини - наводе у Агенцији за државну управу.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана