Закон заустављен, пукло јединство српских партија

Ведрана Кулага
Закон заустављен, пукло јединство српских партија

Сарајево - Представнички дом Парламента БиХ усвојио је на приједлог СДС-а закључак да буде формирана радна група која треба да дефинише начин замјене страних судија у Уставном суду БиХ домаћим кадром, а из СНСД-а су се успротивили тој одлуци, упозоравајући да такав расплет ситуације може бити опасан за РС.

Закључак је предложен и усвојен у сриједу касно увече, на сједници Представничког дома, након што није усвојено друго негативно мишљење Уставноправне комисије на приједлог закона о Уставном суду БиХ, који су крајем прошле године предложили посланички клубови СНСД-а и СДС-а. Тиме су исцрпљене све могућности да тај законски приједлог остане у парламентарној процедури. Предложеним законом било је предвиђено да стране судије у Уставном суду уступе мјеста домаћим и да буде онемогућено доношење одлука без најмање једног гласа судија из сваког народа и ентитета. Тај приједлог је упућен у парламентарну процедуру након што је Уставни суд БиХ прогласио неуставним дио Закона о празницима РС, који прописује да се 9. јануар обиљежава као Дан Републике.

Закључком који је усвојен на приједлог СДС-а Колегијум Представничког дома Парламента БиХ задужен је да за идућу сједницу предложи одлуку о формирању радне групе. У њој би требало да буду чланови оба дома Парламента и судије Уставног суда БиХ. Задатак групе је, да у складу са Уставом БиХ, утврди шта је потребно промијенити у уставноправном поретку да би био омогућен другачији начин избора троје судија, које тренутно бира предсједник Европског суда за људска права, уз консултације са Предсједништвом БиХ. СНСД није подржао СДС-ов закључак, а посланик НДП-а је гласао за. Подршка је стигла и од члана Колегијума Представничког дома Шефика Џаферовића из СДА.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ Сташа Кошарац сматра да Савез за промјене није искористио капацитете да омогући проходност предложеног закона о Уставном суду кроз Парламент БиХ.

- Они сваким даном манифестују то да су млађи партнери СДА. Ако је створен амбијент да се изађе са заједничком иницијативом, било је логично да када закон бива други пут оборен у Представничком дому поново тражимо рјешење у Бањалуци и у институцијама РС. Зашто закључком отварати таква питања и умјесто да се у Бањалуци дефинишу наредни кораци они са Џаферовићем дефинишу кретање у Сарајеву - указао је Кошарац.

Он је истакао да су спорни бројни елементи усвојеног закључка.

- Шта нам је гаранција да ће бити донесен закон и да ће бити искључени странци из Уставног суда БиХ? Не можемо закључком са Џаферовићем ући у процедуру онога што је потребно мијењати у уставноправном систему БиХ. То је недопустиво и то треба да раде институције РС и да дају задаћу нама српским представницима, а не да се полтронски понаша СДС. Има много опасних ствари и зато нисмо гласали за закључак - рекао је Кошарац.

Његова страначка колегиница Душанка Мајкић сматра да је циљ формирања радне групе да не буде урађено ништа.

- Никад се ништа на овај начин неће ни догодити - истакла је Мајкићева.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић је казала да не види ништа лоше у закључку, јер је њиме отворена нова шанса за замјену страних судија.

- Треба пронаћи начин како да стране судије буду замијењене домаћим и шта је потребно промијенити за то. Та могућност је дефинисана и Уставом БиХ, али треба да видимо како то урадити. Из ФБиХ заступају став да треба да буду бирани у Парламенту БиХ, ми сматрамо да треба да их бирају ентитетски парламенти, а постоје приједлози да буду бирани и двотрећинском већином и да их предлаже неко други. То су ствари о којима постоје несугласице. Не можемо то сами, потребна нам је подршка из ФБиХ и треба да разговарамо - рекла је Пандуревићева и истакла да не зна како СНСД мисли доћи до рјешења, ако то заиста и жели.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић позвао је српске представнике на нивоу БиХ да учествују у раду радне групе и навео да тренутно нема бољег рјешења.

- Предложићемо да у РС буде формирана стручна група која ће бити логистичка подршка посланицима који ће радити у радној групи. Формирање радне групе не значи одустајање од референдума о Дану РС - казао је Новаковић оптуживши СНСД за непринципијелност.

Највиши званичници РС и њени представници у институцијама БиХ потписали су крајем новембра прошле године заједничку изјаву у којој је наведено да Народна скупштина РС донесе одлуку и распише референдум на којем би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ од 26. новембра 2015. године о укидању Дана Републике. Од Парламента БиХ је затражено да у року од 120 дана усвоји закон о Уставном суду БиХ, којим би било дефинисано да у тој институцији више не буду стране судије и онемогућено прегласавање. Тај рок је истекао половином овог мјесеца. Предсједник РС Милорад Додик недавно је сазвао нови састанак на којем би размотрили даље кораке, али је он пропао, јер се нису појавили чланови Савеза за промјене.

Ковачевић

Савјетник министра правде РС Никола Ковачевић казао је да у ФБиХ не постоји политичка воља да буде донесен нови закон о Уставном суду БиХ. Он је истакао да се и у структуралном дијалогу о реформи правосуђа БиХ инсистира на усвајању закона о Уставном суду БиХ и да је то требало да буде урађено у првом тромјесечју ове године.

- Парламент БиХ према Уставу БиХ може да донесе нови закон о Уставном суду којим ће бити регулисан другачији начин избора судија - истакао је Ковачевић и додао да је мандат страним судијама у Уставном суду БиХ давно истекао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана