За малверзације у Фруктони пет и по година затвора

Небојша Томашевић
За малверзације у Фруктони пет и по година затвора

Бањалука - Вијеће Окружног суда у Бањалуци осудило је у петак Недељка Поповића, Витомира Ђукића и Слободана Жупљанина на укупно пет година и три мјесеца затвора због малверзација приликом приватизације бањалучке фабрике сокова "Фруктона".

Поповић, бивши предсједник Управног одбора и Скупштине акционара "Фруктоне" осуђен је на двије године и два мјесеца, Ђукић, који је био помоћник директора бањалучке подручне јединице Пореске управе РС на годину и по, а Жупљанин, некадашњи директор предузећа "Интеринвест Крајс" добио је годину и седам мјесеци затвора. Окружни суд је овом пресудом поништио и уговоре о купопродаји и уговоре о уступањима потраживања из 2008. и 2009. године. Када пресуда постане правоснажна, власничка права у "Фруктони" се враћају на стање прије приватизације у којој је већински власник овог предузећа постао Поповић.

Поповић, Ђукић и Жупљанин осуђени су јер су за 10,5 милиона марака продали земљиште и објекте "Фруктоне" у Београдској улици у Бањалуци иако је оно било под хипотеком и са тим новцем платили непостојећа и недоспјела потраживања. С обзиром на то да је над објектима и земљиштем била уписана хипотека ради наплате пореског дуга "Фруктоне" у корист Пореске управе РС, продајом су онемогућили наплату дуга у износу од 4,35 милиона марака. За тај износ оштећен је и буџет РС. Спорно земљиште је продато тако што је Ђукић кршећи законске прописе потписао брисање хипотеке. Купац непокретности било је бањалучко предузеће "Интеринвест-Креис" чији је директор био Жупљанин.

Оптужницу против Поповића, Ђукића и Жупљанина подигло је у априлу 2013. године Специјално тужилаштво РС.

Поповић је постао већински власник "Фруктоне" након што је 2003. године купио 51,09 одсто државног капитала за 25.000 марака. Он је имовину купио преко свог предузећа "Креис Траде Индустриехандел" са сједиштем у аустријском граду Инзбруку. Годину касније подигао је кредит од четири милиона КМ код Хипо Алпе Адрија банке стављајући "Фруктону" под хипотеку. У марту 2007. године настају проблеми због нередовног враћања кредита Хипо банци, а "Фруктона" 2008. године продаје непокретности "Интеринвест-Креису".

Производни погони "Фруктоне" су угашени јер је изгубљена лиценца за пуњење "пепсија", а пореска управа блокирала је рачун фабрике због неизмиреног дуга који је за то вријеме достигао 7,5 милиона КМ. Окружни привредни суд у Бањалуци отворио је у "Фруктони" стечајни поступак у октобру 2010. године и он још није завршен.

Представници Удружења малих акционара "Фруктоне" у више су наврата истицали да је "Фруктона" била способна да ради и да је фирма пропала зато што је то желио Поповић.

- Био је дужан да послије приватизације задржи 150 радника и у року од пет година "Фруктону" из насеља Борик измјести на нову локацију у Дервишима, гдје је ово предузеће имало 40 дунума земљишта. Он то није учинио него је 36 дунума тог земљишта продао предузећу "Брдо промет" из Бањалуке - рекао је раније "Гласу" бивши радник и повјерилац "Фруктоне" Петар Маглов.

"Глас Српске" је објавио да је око 50 дунума градског земљишта незаконито додијељено "Фруктони", а Поповић га је затим продао фирми "Брдо промет" за само 5,5 милиона КМ на име неисплаћених дугова које је "Фруктона" имала према том предузећу.

Кривична дјела

Недељко Поповић - оштећење повјерилаца и фалсификовање или уништавање пословних књига

Витомир Ђукић  - несавјестан рад у служби

Слободан Жупљанин - помагање у оштећењу повјерилаца и фалсификовање или уништавање пословних књига

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана