Вулин: Српско јединство гаранција да се злочини над Србима неће поновити

Срна
Вулин: Српско јединство гаранција да се злочини над Србима неће поновити

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је Срни у Бањалуци да је само српско јединство гаранција да се не понове усташки и други злочини над Србима, попут страдања у Гаравицама код Бихаћа, гдје су усташе убиле више од 12.000 Срба 1941. године.

"Залажем се за стварање `српског света` и Србе који ће бити јединствен политички народ, да нам се поменути ужаси никада не понове", рекао је Вулин.

Он је навео да се такве ужасне ствари понављају гдје год Срби немају своју власт, судију, полицајца, професора, доктора...

"У две Југославије смо допустили да о томе ћутимо и не говоримо о злочинима... А, онда су нам се злочини поновили. Зато што смо ћутали о Јасеновцу десила нам се `Олуја`. Никада више не смемо ћутати! Србија и Република Српска никада више не смеју да одвојено доживљавају било који свој проблем", поручио је Вулин.

Вулин је рекао да су Срби, над којима су вршени многи масовни злочини, постали статистичка грешка, не само у Бихаћу, већ и у бројним мјестима у БиХ, Хрватској и шире.

"Није Срба тамо нестало јер су економски емигрирали, већ су били физички ликвидирани. Пример је и Козарска Дубица. која се од убијања Срба у Другом светском рату никада није опоравила. Цело Поткозарје се од тога није опоравило. Срби ће или бити једно или нас неће бити. Зашто и ми не бисмо могли да јединствено промишљамо о својој будућности, која није претња никоме?", упитао је Вулин.

У оквиру обиљежавања 81 година од усташког злочина над више од 12.000 Срба, у Спомен-подручју у Гаравицама код Бихаћа положени су вијенци и цвијеће, те је служен парастос за убијене српске цивиле, а овом догађају присуствовали су и дипломатски представници Србије. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана