Вуковић: Ништа није урађено око новог закона о Уставном суду

Срна
Вуковић: Ништа није урађено око новог закона о Уставном суду

Источно Сарајево - Члан Предсједништва ПДП-а Ненад Вуковић изјавио је данас у Источном Сарајеву, да СНСД ништа није урадио у посљедњих 10 година када је у питању Уставни суд БиХ и доношење новог закона о овом суду.

Вуковић је рекао да се сада најављује закон о Уставном суду БиХ који се договара са ХДЗ-ом, а не са српским странакама у Републици Српској, те је позвао СНСД и ХДЗ да објелодане ако постоји текст тог закона, и да га упуте у парламентарну процедуру.

Он је рекао да се "СНСД сјетио да тражи да се пренесене надлежности врате на ентитетски ниво, иако се та странка побринула својим гласовима у Парламентарној скупштини БиХ и Дому народа да се у једном дану пренесу 28 надлежности на ниво БиХ, укључујући судство".

Вуковић је навео да долазак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Кетрин Ештон у Бањалуку није била никакава побједа јер се структуралним дијалогом ништа није добило нити ријешило, "него има још један потенцијални пренос надлежности, а то је апелациони суд".

"Ми стално упозоравамо да је за посљедњих девет година 50.000 радника мање, а исто толико пензионера више, док је 36.000 радника мање у производњи у Српској, а на видику није никакав план како да се то поправи", додао је Вуковић.

Он је рекао да није добро да се Српска кроз трезорске записе додатно задужи 50 милиона КМ, јер, како је рекао, тај новац одлази у јавну потрошњу да би се исплатиле плате и пензије, а не у отварање нових радних мјеста.

Вуковић је рекао да се ПДП углавном финансира из буџета Српске у складу са Законом о финансирању политичких странака, према којем свака политичка партија има право на средства зависно од броја посланика, те додао да буџет ПДП-а износи око 350.000 КМ и да има незнатан број донација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана