Вучић: Србија жели што ближе односе са РС

Срна
Вучић: Србија жели што ближе односе са РС

Бијељина - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је синоћ да су инфраструктурни пројекти од пресудног значаја за све у региону и да је стабилност на западном Балкану најважнија за Србију.

Вучић је гостујући на БН телевизији рекао да је разговарао много пута са руководством БиХ о тома како смањити царинске баријере, рекавши да сматра да је добра идеја изградња заједничког гарничног прелаза. 

Вучић је рекао да Србија жели што ближе односе са РС, а исто тако и са БиХ. 

"БиХ је држава коју ми поштујемо - РС волимо - и ниједно ни друго не кријемо и отворено то говоримо на сваком месту...Мислим да је то поштен, искрен, одговоран и озбиљан однос", рекао је Вучић, одговарајући на питање како Србија види БиХ.

Како је додао, послије 25 тешких година морамо да се окренемо на то да односе унапријеђујемо, јер морамо да размишљамо о генерацијама које долазе.

На питања у вези са помињањем евентуалног стварања трећег, хрватског ентитета и да ли то представља, како неки кажу Пандорину кутију, или са друге стране да би то био допринос стабилизацији прилика, Вучић је одговорио: "Србија поштује Дејтонски споразум, Србија поштује сваки договор три конститутивна народа".

Вучић је рекао да Србија не жели да на било који начин нарушава унутрашње односе у БиХ.

"Стабилност на целом западном Балкану је најважнија за Србију", истакао је премијер Вучић и додао да је улога Србије да буде стабилизујући фактор на сваком мјесту.

Он је поновио потребу изградње инфраструктурних пројеката, наводећи да је зато о прузи Сарајево - Београд разговарао и са предсједником РС Милорад Додиком и чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем.

"Треба нам што мање граница и препрека", нагласио је између осталог премијер Србије

Он је навео да је Србија спремна за уклањање свих препрека и да је увијек спремна за побљшање живота, трговине и заједничког рада. 

"Сматрам да је то у интересу сваког грађанина, било да је он Србин Бошњак Хрват или припадник било које друге нације", додао је Вучић.

Како је рекао, Србија је спремна да у томе без икаквих ограда учествује као и у бројним инфраструктурним пројектима, уз оцјену да су ти пројекти од пресудног значаја за све на овим просторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана