Вучић о резолуцији о Сребреници:Херојски успјех ако буде велики број уздржаних

Танјуг
Вучић о резолуцији о Сребреници:Херојски успјех ако буде велики број уздржаних

ЊУЈОРК- Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да је позиција Србије изузетно тешка, пред гласање о приједлогу резолуције о Сребреници у УН и да би био "херојски политички успехда имамо више земаља које ће бити уздржане и против".

-За нас је и то важно. Покушавамо да имамо више земаља које ће да буду уздржане и против, него које ће да буду за. Ако то успемо, иако смо формално изгубили, то би био херојски политички успех. Ја се надам да то није немогуће - рекао је Вучић за РТС.

Он је рекао да када и успије код малих земаља да их убиједи и објасни им стварну слику, велике земље пријете и притискају, па и ти који све разумију, пређу у уздржане.

Истакао је да ће данас имати разговор и са представницима Народне Републике Кине, који су "страшно важни за нас".

.Разговарао сам са министром из Индије, то су највеће земље света. Сутра ћу да имам и очекујем да буде преко 30, можда и 35 азијско-пацифичких земаља - рекао је Вучић.

Он је додао и да је, током боравка у Уједињеним нацијама, разговарао са преко 62, 63 одсто латиноамеричких и карипских и афричких земаља.

- То су за нас изузетно важни континети и нације и они осећају забринутост Србије. Неке земље су ме запањиле јер неће да гласају како смо их замолили, али су чули нашу аргументацију. Морате да имате у виду да је то тешка тема и да је тешко супродставити се најмоћнијим земљама - рекао је Вучић.

Он је рекао да Србија наспрам себе има неке најистакнутије западне земље - САД и Њемачку која то највише гура, Енглеску, Француску.

-И онда видите једну малу Србију која покушава да каже да није добар ни тренутак ни начин да се резолуција доноси. Појединци су одговорни за злочине и кажњени су, а овим намећете колективну кривицу. Раде то да би покрили све што не могу да кажу око Газе и показаће да нису антимуслимански настројени - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је поручио да се делегација Србије неће обрукати већ да ће послије 2. маја, када је предвиђено гласање Генералне скупштине УН о резолуцији о Сребреници, имати још више пријатеља и подигнуте главе отићи из Њујорка.

Он је нагласио да у приједлогу резолуције није наведено име ни једног кривца за Сребреницу и таква резолуција подразумијева колективну осуду цијелог народа, иако предлагачи говоре супротно.

- Зашто ви доносите ову резолуцију? Јел је доносите због поштовања, пијетета, кајања? Ја сам посетио (Сребреницу) и погнуо сам главу. Нисам погнуо главу пред каменицама, ударцима, флашама. Погнуо сам главу пред спомеником страдалима, положио цвет, иако сам био нападнут. Позвао сам их на разговор одмах после тога сматрајући да су то суштинске ствари -  рекао је Вучић.

Он је рекао да је то додатни притисак на једну суверену и независну земљу у овом тренутку и упитао се да ли је то због неувођења санкција Русији, односа са истоком или због нерјешавања питања КиМ, или, како је рекао, због тога што смо слободна и независна земља.

На питање новинара да прокоментарише то што Предсједништво Босне и Херцеговине није постигло сагласност по питању подршке пријему тзв. Косова у Савјет Европе, Вучић је изјавио да сагласност није постојала ни за резолуцију о Сребреници, па то није спријечило амбасадора БиХ у УН Златка Лагумџију да ради на нацрту резолуције.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана