Вријеме не брише јунаштво војника

Ведрана Кулага
Вријеме не брише јунаштво војника

Бањалука - Војска Републике Српске (ВРС) дала је немјерљив значај у одбрани Републике Српске, а јунаштво војника никада неће пасти у заборав.

Ту поруку упутили су ратни команданти Војске Републике Српске поводом обиљежавања 27 година од оснивања те војске која је, како су истакли, када је било најтеже показала највећу снагу и истрајност да одбрани вјековна огњишта и народ на овим просторима.

Мико Шкорић, командант Друге оклопне бригаде ВРС која је основана 10. јуна 1992. године на Мањачи код Бањалуке и била активна на ратишту до новембра 1995. године, за “Глас Српске” се присјетио тих тешких времена и операција у којима је учествовала бригада.

Најважнија је била “Коридор 92”, а велики допринос дали су у одбрани и стабилизовању фронта у Добоју, као и на дервентском и возућком ратишту.

Шкорић каже да је ВРС показала највећу снагу у најтеже вријеме за српски народ на овим просторима. Било је то, подвукао је, изнуђен потез јер су Армија РБиХ и ХВО настали прије ње.

- Нисмо имали другог избора него да кренемо у формирање ВРС. То се десило тог 12. маја одлуком тадашње скупштине Српске. ВРС је формирана у рекордном времену и у сложеним условима, али на крајње професионалан начин и то нам је била и предност. Веома брзо је кренула у ослобађање дијела територије јер је намјера Хрватског вијећа одбране и Армије РБиХ била тотална блокада дијела Крајине, одсијецање од Републике Српске. Имали смо велике невоље јер су таквом блокадом успјели да анимирају и неке факторе у међународној заједници који су забранили и летове, умрло је 12 беба у бањалучком породилишту. То је само додатно утицало да се учини напор да брзо формирамо војску и да у јуну кренемо у офанзиву ослобађања и направимо коридор према Србији - рекао је Шкорић. Било је то, присјећа се, вријеме великих битака и ентузијазма српског борца.

- Многи су се истакли јунаштвом - закључио је Шкорић.

Предсједник Борачке организације РС Миломир Савчић каже да је формирање ВРС једна од најзначајнијих одлука у новијој историји српског народа и да је испунила све уставне и законске улоге, а поготово историјску да одбрани слободу српског народа, сачува вјековне српске територије и да, на крају, пресудно утиче на стварање Републике Српске.

- ВРС је посљедња национална војска која је формирана на територији БиХ када више није постојала друга могућност за одбрану српског народа, нити је постојала нека друга оружана сила. Била је историјска неминовност да формирамо ВРС и да се изборимо за своју државу - Републику Српску - истакао је Савчић за Срну.

Команда Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ у недјељу ће свечано обиљежити 27 година од формирања ВРС и 14 година постојања пука. Централна манифестација, којој би требало да присуствује политички и јавни врх Српске, биће уприличена у бањалучкој касарни “Козара” гдје ће бити одржан парастос погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата те положени вијенци у Централној спомен-соба ВРС.

 

Демобилисани борци

Миломир Савчић је, говорећи о положају демобилисаних бораца ВРС, казао да БОРС неће бити задовољан све док иједан саборац има неријешене стамбене, егзистенцијалне и проблеме запошљавања.

- Нажалост, данас имамо ситуацију да је готово немогуће наћи дезертера који није запослен, али зато имамо велики број бораца који нису запослени. Ово је моја основна порука коју морају сви да схвате и да усмјере бригу на рјешавање проблема бораца - рекао је Савчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана