Врбас није загађен пираленом

Драгана Орловић
Врбас није загађен пираленом

Бањалука - Ријека Врбас није загађена опасним и канцерогеним уљем, што су потврдиле и најновије лабораторијске анализе узорка седимента из њеног корита, којима је утврђено да су вриједности полихлорованих бифенила, односно пиралена у границама циљаних и максимално дозвољених.

 

Потврђено је то јуче из Републичке управе за инспекцијске послове.

- Мање одступање утврђено је само код концентрације бензо(а)антрацена, једињења које настаје као продукт сагоријевања нафте и налази се у издувним гасовима мотора са унутрашњим сагоријевањем - саопштено је из Инспектората РС.

Подсјећају да су још у другој половини јуна узета три узорка седимента из корита Врбаса, како би лабораторијским анализама утврдили евентуално постојање пиралена и других штетних материја. Тај захтјев за узорковање и испитивање упућен је, како кажу, Институту за воде у Бијељини.

- Узорковање седимента обављено је 19. и 20. јуна. Први узорак узет је у зони ушћа ријеке Врбање у Врбас, други у кориту ријеке Врбас на простору Мале Аде, а трећи у близини бившег висећег моста код “Витаминке” у бањалучком насељу Чесма - навели су у Инспекторату.

Свим овим анализама испитивано је присуство тешких метала, пиралена и других угљоводоника и на основу извјештаја о испитивању утврђено је да су резултати анализа у границама максимално дозвољених концентрација.

У пословној зони “Инцел” 9. марта ове године избио је пожар, када је плануло отровно уље “пирален”, које је, како тврде стручњаци, неразградиво и штетно колико и радиоактивне материје. Од тада крећу серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

И град Бањалука је најавио кривичне пријаве против одговорних лица у предузећима “Еко трејд” и “Универзум”, након што је еколошка инспекција у кругу “Инцела” открила да су незаконито одлагали отпадне, индустријске материје.

Градска управа Бањалука ових дана требало би да се огласи и поводом укупних резултата вјештачања која су обављена у кругу овог некадашњег гиганта. Тада ће бити изнесен и приједлог како санирати цијелу ситуацију.

Заједно до санације

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић недавно је изјавила да је неопходно направити прецизан заједнички план активности свих надлежних институција како би благовремено био дефинисан начин санације контаминираног земљишта у “Инцелу”. Она је од свих надлежних затражила да доставе резултате и налазе до сада предузетих активности, како би најкасније до 20. јула имали прве смјернице за даље поступање у овом случају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана