Војска се распада, а Џаферовићу се привиђа НАТО

Александар Стојановић
Војска се распада, а Џаферовићу се привиђа НАТО

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Срби никада неће дати сагласност за улазак БиХ у НАТО, а све и да постоји та сагласност и воља све три конститутивна народа, БиХ не испуњава ниједан услов за улазак у тај војно-политички савез.

Овако су реаговали представници Републике Српске у заједничким институцијама на изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића да ће “БиХ сигурно постати чланица НАТО савеза” и да је “и поред снажног отпора, очуван НАТО пут”. За чланство у НАТО-у није довољна само воља политичких представника, већ је неопходно испунити низ услова, али то не спречава политичаре из Сарајева да константно намећу евроатлантске интеграције као спољнополитички приоритет.

Прва препрека је низак буџет за одбрану, имајући у виду да је амерички предсједник Доналд Трамп тражио да чланице НАТО-а издвајају више новца за овај савез. А битне препреке на овом путу су висока стопа корупције, политичка и безбједносна несигурност и катастрофално стање у Оружаним снагама БиХ. Замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да ово није први пут да се Џаферовићу привиђају овакве ствари, те да би већ био у поступку нови акциони план да има истине у томе што је Џаферовић рекао.

- Ипак, пред нама је још дуга борба о питању чланства БиХ у НАТО савезу, али у скоријем периоду неће бити могуће донијети ниједан акт, а да се о њему не преговара у Предсједништву и Парламентарној скупштини. Друга ствар, да има истине у томе што прича Џаферовић, БиХ би до сада кренула у реализацију програма опремања Оружаних снага. Треће, не реализује се буџет који је мањи од претходног. Дакле, ниједним аргументом не може да се потврди истинитост тврдње Шефика Џаферовића - казала је Мајкићева.

Она додаје да је додатна кочница на том путу и катастрофално стање у Оружаним снагама.

- Шта то имају Оружане снаге од наоружања изузев пар примјерака које су добили као донацију? Све то потиче од бивше ентитетске војске. Замислите како изгледа та војска која је тако наоружана. Али суштина је да тог пута нема без сагласности у Предсједништву, а то ни поред два бошњачка представника није реално, јер ће српска страна такве захтјеве одбити - казала је Мајкићева.

Посланик у Представничком дому Парламента БиХ Ненад Нешић каже да, што се тиче српског народа, БиХ никада неће кренути на НАТО пут, осим у случају да и Србија приступи том савезу.

- Тај пут није никако прихватљив за Републику Српску. Ми имамо и резолуцију Народне скупштине која говори о војној неутралности и ми ћемо се понашати у складу с том резолуцијом - рекао је Нешић.

Он додаје да, све и да постоји сагласност свих фактора у држави, БиХ као протекторат под високим представником не може да уђе у један тако озбиљан савез.

Пут

Шефик Џаферовић рекао је да је на састанку са помоћником замјеника државног секретара САД Метјуом Палмером потврђен евроатлантски пут БиХ.

- Пут БиХ треба да буде саткан од реформи које ће значити брже укључивање у ЕУ, НАТО савез, јачање економије и релаксацију укупних односа у БиХ - рекао је Џаферовић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана