Војничка кирија појела 40,17 милиона марака

Ведрана Кулага
Војничка кирија појела 40,17 милиона марака

Сарајево - Смјештај професионалних војних лица под капом Министарства одбране БиХ однио је у протеклих пет година вртоглавних 40,17 милиона марака, а руководиоци у том сектору се на обазиру на апеле да предузму мјере како би ти издаци били смањени.

Иако је још прије неколико година Министарство одбране упозорено да мора рационализовати ове трошкове, они су од 2012. до краја 2016. порасли за милион марака.

Сектор одбране у којем су најбројније Оружане снаге БиХ је апсолутни рекордер по потрошњи међу институцијама БиХ и располажу просјечним годишњим буџетом од око 270 милиона марака. Највише новца одлази на плате и накнаде трошкова запослених, због чега остаје скроман износ новца за побољшање услова боравка и исхране у касарнама.

Накнаде за смјештај професионалних војних лица су регулисане одлуком Савјета министара БиХ из 2012. године, а трошкови који настају по том основу су директно у вези са размјештајем лица по локацијама Оружаних снага, тако да нису фиксни на мјесечном нивоу. Право на ту мјесечну накнаду имају војна лица под условом да им је мјесто пребивалишта удаљено више од 80 километара од мјеста службе у Оружаним снагама или Министарству одбране.

- Приближан број корисника ове накнаде је 3.000 мјесечно, а мјесечна издвајања за смјештај професионалних војних лица у просјеку су 700.000 КМ - казали су у Министарству одбране.

Нису, међутим, одговорили на питања шта је урађено на рационализацији трошкова, нити да ли тренутно раде на томе. Игнорисали су и питање када би то питање могло да буде ријешено и који би био најбољи начин.

На високе издатке на основу накнада за смјештај указали су и ревизори, који су у годишњем извјештају о главним налазима за 2016. нагласили да је лани за те намјене потрошено више од 8,3 милиона. Ревизори су утврдили да Министарство одбране троши 45 одсто новца свих институција БиХ које исплаћују накнаду за смјештај запослених у земљи и иностранству.

- И Министарство одбране је устврдило да су ти издаци високи и да смјештај војних лица у унајмљеним приватним становима није економично рјешење. Иако је Министарство одбране више пута протеклих година предузимало активности с циљем рационализације ових издатака, њихов износ није значајније мијењан. Током 2013. године предузели су конкретне активности да на неколико локација буде извршена адаптација објеката за смјештај, али су током предстудијских истраживања утврђени одређени проблеми - нагласили су ревизори.

Канцеларија за ревизију институција БиХ је 2014. године обавила ревизију учинка о теми "Смјештај активних војних лица" који је усвојио Парламент БиХ. Дом народа Парламента БиХ је у јуну 2015. године задужио Министарство одбране да у року од 90 дана обавијести Комисију за финансије и буџет о планираним и предузетим активностима на спровођењу препорука.

- У Министарству одбране БиХ нису предузимане значајније активности у вези са овим питањем. Препоручујемо да што прије буде приступљено системском рјешавању тог питања с циљем рационализације трошкова јер се ради о значајном новцу који се исплаћује - нагласили су ревизори.

Ранија ревизија учинка је показала да потези Министарства одбране на изналажењу економичнијег рјешења нису били адекватни и ефикасно спроведени. Ревизори су тада нагласили да је, иако је Министарство одбране од 2006. године предузимало активности с циљем смањења издатака за смјештај, изостало јасно и свеобухватно опредјељење за економичнија рјешења.

- Активности Министарства одбране су најчешће завршаване једноставним анализама без јасних и конкретних опредјељења. У неколико наврата предузимали су одређене активности с циљем да издаци за смјештај буду смањени, али ниједна није доведена до краја и углавном су завршаване на анализи стања и потенцијалних могућности - констатовали су ревизори још прије три године.

План

Министарство одбране БиХ креирало је нацрт акционог плана за спровођење средњорочног плана рада од 2018. до 2020. године. Кључни циљ је, кажу у Министарству одбране, унапређење оперативне способности и спремности Оружаних снага БиХ и достизање међународних стандарда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана