Војници гладни у хладним касарнама

Маријана Миљић Бјеловук
Војници гладни у хладним касарнама

САРАЈЕВО - Недостатак хране и радне опреме, али и хладне касарне кључни су проблеми са којима се суочавају припадници Оружаних снага (ОС) БиХ.

Ти проблеми уочени су приликом посјета парламентарног војног повјереника Бошка Шиљеговића касарнама у којима бораве припадници ОС током прошле године. У његовом извјештају о раду за 2023. годину, који ће посланици Представничког дома Парламента БиХ разматрати на сједници заказаној за 28. фебруар, између осталог, дат је кратак пресјек проблема уочених приликом посјета које је имао са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ.

Тако је приликом посјете Шестој пјешадијској бригади ОС утврђено да се професионална војна лица у тој јединици суочавају са тешкоћама о питању исхране те да је забиљежено велико одступање од плана и правилника исхране.

- Такође, недостаје свих класа материјалних средстава, односно нема континуитета у њиховој набавци и испоруци. Ова бригада је суочена и са проблемима о питању обезбјеђења енергената за гријање - наведено је у извјештају Шиљеговића приликом чије је посјете попуњеност поменуте бригаде износила свега 68,13 одсто.

Ништа боља слика није затечена ни приликом обиласка Пете пјешадијске бригаде у Центру за борбену обуку на полигону ОС на Мањачи.

- Тешкоће и проблеми идентични су као и у Шестој пјешадијској бригади, с тим што је за похвалу што проценат жена у овој јединици износи више од 11 одсто - стоји у извјештају војног повјереника.

Шиљеговић је заједно са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност обишао и радионицу за делаборацију и уништавање мина и минско-експлозивних средстава “Тром” у Добоју, а ни тамо није затекао ништа бољу ситуацију.

- Због великог броја упражњених формацијских мјеста у радионици “Тром” професионална војна лица обављају више послова и задатака. Недостаје и материјалних средстава, али и намирница као што су млијеко и воће које су потребне особама које раде са опасним материјалима. Проблем је и мањак радно-заштитне опреме, што отежава рад професионалним војним лицима и угрожава њихово здравље - наведено је у извјештају Шиљеговића.

Дугогодишњи проблем у Добоју је и неријешен статус цивилних лица која заједно са професионалним војним лицима обављају исте послове и задатке, а немају адекватну законом одређену накнаду.

Системски проблеми

У документу парламентарног војног повјереника наведено је и да се све наведене потешкоће заправо подједнако односе на све локације и јединице ОС.

- То је системски проблем за чије је рјешавање потребно проактивније дјеловање и планирање како би се у будућности ријешили. Припадницима ОС потребно је креирати повољније услове за живот и рад у оквиру матичних јединица - закључио је Шиљеговић у свом извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана