Владика Григорије: Патријарх Павле ми је говорио да је судбина Косова у рукама Американаца

Срна
Владика Григорије: Патријарх Павле ми је говорио да је судбина Косова у рукама Американаца

Мостар - Његово преосвештенство владика диселдорфски и Њемачки Григорије изјавио је да му је блаженопчивши патријарх Павле својевремено говорио да је судбина Косова у рукама Американаца, који су у разговорима са делегацијом Српске православне цркве /СПЦ/ још 2004. године рекли да ће Косово бити независно.

Владика Григорије је у интервју за “Српску економију” подсјетио да је 2004. и 2005. године предводио делегацију СПЦ у разговорима о Косову у Вашингтону. “Добро се сјећам тог времена и кратког разговора са извјесним господином Фридом. Он је тада разговор започео отприлике овако - жКосово ће бити независно и о томе нема дискусијеж. Одговор наше делегације на такав његов став био је - жО томе ћете разговарати са државом Србијом, а ми смо овдје да разговарамо о заштити људи, манастира и цркаваж. Негдје баш у то вријеме догодио се и мартовски погром”, присјећа се владика Григорије.

Он истиче да су тада, током три године непрестаних сусрета са званичницима у Америци, у којима су учествовали и владика Иринеј, који је садашњи владика источноамерички, владика рашко-призренски Теодосије, као и професор Богољуб Шијаковић, остварене изванредне везе и да су амерички саговорници све чешће пажљиво слушали СПЦ.

Владика Григорије додаје да је Синод, послије три године, умјесто њега на чело делегације која је заступала ставове СПЦ у Америци, поставио епископа шумадијског Јована, а потом је, та мисија и сасвим обустављена.

Епископ Григорије каже да је пред сваки одлазак у САД дуго разговарао са патријархом Павлом о свему, а нарочито о Косову.

“Безброј пута ми је у то вријеме поновио - жПокушајте да поправите тамо слику о намаж, па би потом додао да је жсудбина Косова у рукама тих људиж. Сам патријарх Павле био је црквен човјек, који је живио и сваким дамаром осјећао проблем Косова. Неријетко би ме подсјећао на разлику између нас и политичара, односно да су они спремни на компромисе и да се неријетко опредјељују за политику која их одржава на власти, а да је нама, Цркви, свештенству и вјерујућем народу, важна прије свега Божја правда”, истакао је владика Григорије.

Говорећи о односу државе и Цркве, владика Григорије каже да му се данас нажалост, ипак чини да су елементи слободе, за које сматра да су највећа снага Цркве, на најразличитије начине пригушени како материјалним тако и идеолошким стегама.

Коментаришући ситуацију на Балкану, владика Григорије наглашава да се мора размишљати о социјалној и економској правди и образовању, уколико се жели да на том простору, па и шире, не буде рата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана