Влада за запошљавање обезбиједила 16,9 милиона марака

ГС
Влада за запошљавање обезбиједила 16,9 милиона марака

БАЊАЛУКА - Акционим планом запошљавања у Српској, прво запослење или прво послије много година, добиће око 3.292 особе.

За запошљавање приправника - са дипломом средње школе и факултета, бораца и борачких категорија, Рома - намијењено је 16,9 милиона марака.

"Влада у суштини намјерава запошљавање незапсолених демобилисаних бораца, за њих ће за ову разлику од 11 милиона од првобитног плана до 16,9 милиона бити поново распсина јавни позив, они ће моћи да се пријаве. Желим да истакнем  да су подигнут асредства за самозапошљавање демобилиснаих бораца који су у претходним периодима  добијали 4.000 марака сада су 7.000 марака", казао је Душко Милуновић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС. 

Тржиште рада у Српској се полако опоравља, кажу у Заводу за запошљавање Српске. Број запсолених у благом је порасту у односу на број људи који су остали без посла. Таквом тренду, кажу, доприњеле су и мјере Владе РС.  

"Послодавци су заиста послушали препоруке Владе, али Влада је излизалила на неку руку послодвцима. Знате да су уведене одређене пореске олакшице за све псолодавце који су запошљавали и сачували раднке, па да су исплаћивне палте, па да је формиран фонд солидарности из којег су исплаћивани директни трошкови, поред тога биле су директне подршке извозним предузећима. Све је то утицало на опоравак привреде у РС. На крају крајев аи овај акциони план који ћемо реализовати, то директоно утиче на смањење незапослености. То је директна помоћ послодавцима", изјавио је Мирослав Вујичић, директор Завода за запошљавање РС.  

Из Уније удружења послодаваца поручују да је већина пројеката Министарства рада и Завода за запошљавање усмјерена на социјалну помоћ одређеним категоријама. Кажу, најважније је исконтролисати трошење подстицаја и њихов крајњи ефекат - а то је ново радно мјесто. 

"Прије смо имали пројекат за свако ново отворено радно мјесто да се псолодавцу ретроактивно врати износ пореза и доприноса, а да је он у обавези двије године да буде, да има повећан број радника.Ми смо тражили да се тај принцип и у ове назовимо то "социјалне" подстицаје уведе. Да буде сигурно рјешено питање запошљавања тог радника", казао је Саша Тривић, Унија удружења послодаваца РС. 

"Од наредне године, мораће да буде донесена нова Стратегија запошљавања и ми ћемо онда уважити мишљења и једне и друге и треће заинтересоване стране", истиче Милуновић.   

У доба пандемије, чување постојећих и отварање нових радних мјеста су - приоритет, поручују из Министарства рада и Завода за запошљавање. Иако ове године имају нешто више од половине прошлогдишњих средстава.  
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана