Влада Српске у обнову болнице уложила готово 900.000 КМ

Ратомир Мијановић
Влада Српске у обнову болнице уложила готово 900.000 КМ

Требиње - Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић рекла је да је Влада Српске уложила готово 900.000 КМ у реконструкцију Болнице у Требињу додавши да су то прва улагања у обнову ове здравствене установе у посљедњих више од пет деценија, од када је почела да ради.

Голићева је током јучерашње посјете требињској Болници, чија је реконструкција у току, навела да су ова улагања поклон Владе Српске граду Требињу. Она је истакла да након обнове крова и фасаде и постављања нових отвора у првој фази, слиједи друга фаза која подразумијева нови начин гријања овог објекта.

- Друга фаза је инсталирање топлотних пумпи, потпуно други и знатно скупљи систем гријања, за које је Министарство успјело да обезбиједи 50 одсто бесповратних средстава, а остатак новца издвојиће град Требиње - навела је Голићева.

Она је истакла да је Министарство изнијело пројекат енергетске ефикасности за цијелу БиХ у укупном износу од 17,3 милиона долара бесповратних средстава, али под условом да по пола износа иде у Републику Српску и ФБиХ, односно да не буде досадашњи однос 40 према 60 у корист ФБиХ.

- Тај новац ће се са кофинансирањем локалних заједница и Владе РС трошити искључиво за реконструкцију и енергетско опремање свих јавних објеката, не само школских и здравствених - рекла је Голићева.

Реконструкција требињске Болнице почела је 1. јуна, а завршетак радова, у које ће у оквиру двије фазе бити уложено укупно 1,4 милиона КМ, планиран је у марту наредне године.

Директор Болнице Васо Мијановић захвалио је Влади Српске и граду Требињу за издвојена средства, те подсјетио да су радови у вези са пројектом енергетске ефикасности почели 1. јуна и да ће прва фаза бити завршена у децембру, а друга у марту наредне године.

- Влада РС је препознала значај улагања у здравство - навео је Мијановић и подсјетио да прва фаза у вриједности од 800.000 КМ обухвата градњу крова, отвора и обнављање фасаде.

Он је истакао да ће у другој фази, која ће коштати око 600.000 КМ, Болница добити систем гријања и хлађења и машинске инсталације и соларне панеле за гријање воде.

Градоначелник Требиња Лука Петровић рекао је да је градска власт успоставила снажан контакт са Владом Српске са којом ће заједно реализовати неколико пројеката, попут реконструкције зграде требињске Болнице.

- Добром комуникацијом и сарадњом са Владом многе ствари у локалним заједницама се могу унаприједити - навео је он.

Подсјетио је да је град Требиње кандидовао и изградњу рециклажног центра на градској депонији Ободина.

- Желимо да Требиње буде чисто, а не запуштено, неосвијетљено и прљаво као претходних година - рекао је Петровић и додао да је пројектна документација достављена ресорном министарству да размотри финансијску конструкцију, како би ово питање било трајно ријешено.

Отпадне воде

Сребренка Голић је прије посјете Болници разговарала са руководством града, а присуствовала је и потписивању уговора за пројекат "Рехабилитација постројења за пречишћавање отпадних вода у Требињу".

Вриједност уговора је 1,665 милиона евра, од чега је милион евра грант Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (СИДА), а остатак су кредитна средства Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана