Вишковић: Институције Српске ће реаговати на покушај елиминације Додика из политичког живота

СРНА
Вишковић: Институције Српске ће реаговати на покушај елиминације Додика из политичког живота

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да ће институције Српске одговорити на покушај елиминисања предсједника Републике Милорада Додика из политичког живота, што је суштина и поента наметнутих измјена Изборног закона БиХ.

Вишковић је навео да су институције Српске ту подвалу прозреле и да ће у том смјеру реаговати.

Он је рекао да нелегални Кристијан Шмит, све и да је легалан, нема апсолутно никакву надлежност да доноси и намеће законе, а поготово одредбе које предвиђају забрану одређеног занимања, дјелатности и дужности изабраним политичким личностима.

Вишковић је истакао да се у наметнутим Шмитовим одредбама препознају намјере забране усмјерене према Додику и у контексту евентуалних судских пресуда на том плану.

"У постојећем закону то није писало. А Шмит који је послушник зна се које амбасаде, морао је то да уради како би све имало свој слијед", рекао је Вишковић за АТВ.

Он је навео да ће усвајање Изборног закона Српске бити одговор на Шмитово наметање, јер се изабраним политичким представницима увијек мора дозволити да у демократској процедури у БиХ доносе суверена рјешења без утицаја са стране.

"Наш предложени закон рјешава избор свих носилаца власти који се тичу Српске, а све ће радити Републичка изборна комисија. Централној изборној комисији БиХ остаје само избор српског члана Предсједништва и посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Вишковић и додао да за све то постоји уставни основ.

Он је додао да наметнуте измјене Изборног закона БиХ од неизабраног Шмита показују да БиХ није суверена ни демократска земља, већ да је у њој колонијална управа.

"Таква овлаштења себи нису могли да приграбе ни највећи колонијалисти, краљеви, кнезови и цареви. Изгледа да је туристи Шмиту важно да се овдје одржавају неке тензије да би он могао остати наредних 50 година и имати непримјерено велика новчана примања", навео је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је указао да Шмитова наметања штете и европском путу БиХ и да очекује реакцију ЕУ, те шефа Делегације ЕУ у БиХ Јохана Сатлера.

Вишковић је истакао да је Српска вјероватно одиграла најважнију улогу на европском путу БиХ, те да су непримјерене изјаве представника политичког Сарајева који ту заслугу приписују себи, а са друге стране поздрављају наметања Шмита који је извршилац одлука
америчке Амбасаде у БиХ.

Он је рекао да негодовања хрватских представника у БиХ због Шмитовог наметања показују да је погрешан пут рушење унутрашњег договора политичких лидера о свим питањима, те додао да Српска има рјешења у смислу заштите интереса сваког свог грађанина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана