Вирусом корона заражене још 42 особе у Српској

ГС
Вирусом корона заражене још 42 особе у Српској

БАЊАЛУКА – Вирусом корона заражене су још 42 особе у Српској, рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Шеранић је навео да је у протекла 24 часа на вирус корона тестирано 216 лица.

Он је додао да су тиме обухваћени и узорци који су у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у Бањалуци прикупљени у суботу и недјељу, а јуче су тестирани.

- Углавном је ријеч о породичним жариштима и узимали смо узорке од лица која су проводила вријеме са њима у домаћинствима - рекао је Шеранић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је прецизирао да је ријеч је о 24 мушкарца и 18 жена углавном средње животне доби.

- Имамо 27 особа из Бањалуке, четири из Лакташа, три из Шипова, двије из Мркоњић Града, те по једну из Котор Вароша, Челинца, Кнежева, Прњавора, Рибника и Новог Града - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, десет особа је било претходно у контакту са онима који су позитивни на вирус корона.

- С обзиром на то да је вирус и у заједници имамо и двадесетак особа које нису могле навести тачан контакт, али их узимамо у епидемиолошко истраживање и пратимо њихове контакте. Од ове 42 особе, 15 их је било хоспитализовано и оне су чекале налазе у УКЦ-у - појаснио је Шеранић.

Он каже да је добро то што расте број лица која су се опоравила, наводећи да их је сада 56, те да је под контролом треће жариште у Бањалуци.

- Већина особа из тога жаришта се опоравила или се опоравља. Имамо 25 опорављених особа које су биле у директном контакту са тим жариштем. Од укупног броја опорављених, 39 особа је из Бањалуке, шест из Лакташа, по двије из Модриче, Кнежева, Прњавора и Челинца, а по једна из Српца, Дервенте и Мркоњић Града - прецизирао је Шеранић.

Говорећи о 11. смртном случају у Српској, он је навео да је ријеч о удруженом обољењу од вируса корона са емболијом плућа која је била директан узрок смрти.

- Код ове особе се јавило обољење плућа изазвано вирусом корона и емболија као посљедица претходне операције којој је ова особа била подвргнута - рекао је Шеранић, упутивши саучешће породици преминулог.

Он је навео да се у Клиници за инфективне болести УКЦ-а налазе 44 пацијента са тешком клиничком формом, од којих је пет на респиратору, док је у изолацији десет особа које чекају на налазе.

На старој локацији Пулмологије налази се 61 особа са лакшом или средњом клиничком сликом, а на лијечењу у болницама у Добоју и Бијељини су по три особе позитивне на вирус корона, двије су у Источном Сарајеву и једна у Приједору.

Шеранић је рекао да су под здравственим надзором 7.232 лица, док је надзор завршен за њих 14.417.

Говорећи о ситуацији на граничним прелазима, Шеранић је рекао да је смањен број улазака људи из иностранства и оних који бораве у карантинима уз границу.

Према његовим ријечима, у карантину на граничном прелазу у Градишци налази се 13 лица, у Броду 15, Шамцу шест, Каракају три, а на Рача два лица.

Број заражених са новим случајевима  повећан је са 304 на 346.

Тестирано је 216 узорака, а међу новообољелим је 27 људи из Бањалуке.

Шеранић је истакао да су се опоравиле 52 особе.

Ускоро опширније...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана