Вирусом корона заражено још 136 људи у Српској, преминуле три особе

Маријана Миљић Бјеловук
Вирусом корона заражено још 136 људи у Српској, преминуле три особе

БАЊАЛУКА – Зараза вирусом корона у протекла 24 часа потврђена је код 136 особа у Републици Српској, а Институту за јавно здравство Републике Српске пријављене су смрти три особе које су биле заражене вирусом.

Ради се о мушкарцу старије животне доби из Љубиња, жени старије животне доби из Петрова и жени средње животне доби из Бијељине.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру Републике Српске, Општој болници Бијељина и Универзитетској болници Фоча током протеклог дана обављено је тестирање 675 лабораторијских узорака, а највише новозаражених, њих 20 је из Бањалуке.

Заражено је и 14 особа из Требиња, 12 из Зворника, 11 из Бијељине, по шест из Модриче и Српца, по пет из Добоја, Фоче и Шамца, четири из Дервенте, по три из Братунца, Вишеграда, Кнежева, Козарске Дубице, Теслића и Челинца, по двије из Билеће, Гацка, Источне Илиџе, Источног Новог Сарајева, Невесиња, Петрова, Прњавора и Рибника и по једна особа из Котор Вароша, Мркоњић Града и Приједора.

Ради се о 76 мушкараца и 60 жена.

До сада је у Републици Српској од тестираних 49.248 особа вирус корона потврђен код 4.624, од чега је преминуло 160, а опоравиле су се 2.224 особе. Укупан број хоспитализованих у Републици Српској је 256 и то у Универзитетском клиничком центру Републике Српске 61, а у општим болницама 195.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.626 особа.

Поштовати прописане мјере

- У Требињу је потврђено 15 нових случајева вируса корона - саопштено је из градског Штаба за ванредне ситуације.

Ријеч је о пет особа које су контакти раније обољелих, док је за преосталих 10 случајева у току епидемиолошка истрага.
Из Штаба су навели да су у Требињу активна 73 случаја вируса корона, а од почетка епидемије забиљежена су 142 позитивна случаја.
На ковид одјељењу требињске болнице налази се 27 лица, од којих шесторо чека резултате теста.

На кисеоничкој терапији налази се седам пацијената.
Из Штаба за ванредне ситуације апеловали су да грађани поштују превентивне мјере - носе маску, смање друштвени контакт и држе физичку дистанцу.

- У ковид болници у Бијељини хоспитализовано је 40 болесника, од којих је петоро на неинвазивној механичкој вентилацији, а један је у тешком стању, интубиран је и љекари се боре да санирају тешка оштећења плућа која су посљедица ковида 19 - саопштено је из Болнице "Свети Врачеви".

Додају да је већи број болесника на сталној кисеоничној терапији.

- Нажалост, биљежимо и један смртни исход у протекла 24 часа. Ријеч је о болесници која је примљена у ковид болницу у веома тешком стању, са бројним придруженим коморбидитетима, а пацијенткиња је због погоршања јуче била и интубирана", наведено је у саопштењу.

Из Болнице подсјећају да је најтежи болесник средње животне доби, без других придружених обољења, те апелују да суграђани схвате да је у овом моменту најважније да се придржавају свих прописаних мјера, али и да поштују све препоручене.

- Епидемиоплошка ситуација је веома озбиљна, те вас молимо да примјењујете савјете струке, да чувате себе и своје здравље, а на тај начин ћете сачувати и здравље ваших најближих, али и других око вас. Од одговорности сваког појединца зависи функционисање здравственог система - поручили су из Болнице "Свети Врачеви".

Из ове здравствене установе су апеловали да грађани буду друштвено одговорни и носе маске у затвореном простору, користе их и на отвореном уколико не постоји могућност одржавања физичке дистанце од два метра, да што чешће перу и дезинфикују руке, појачају личну хигијену, редовно провјетравају простор у којем бораве и избјегавају масовна окупљања.

- На подручју града Зворника у посљедња 24 часа регистровано је 12 позитивних на вирус корона, тако да је сада 107 активно заражених особа, саопштено је данас из зворничке Градске управе.
У ковид одјељењу зворничке Опште болнице на лијечењу се налази осам пацијената из Зворника, по два су из Осмака и Шековића и један из Власенице.

Тешку клиничку слику имају три болесника, а остали су са релативно задовољавајућим клиничким стањем. Сви су на терапији кисеоником.

Кућна изолација изречена је за 469 лица док је ова мјера завршена за 717 особа.

Инспекцијски органи појачано врше контроле поштовања превентивних мјера.

Апелује се да грађане буду одговорни према себи и другима, да избјегавају окупљања, држе прописану физичку дистанцу, носе маске и редовно одржавају личну хигијену.

- Вирус корона потврђен је код још два мушкарца и четири жене из Шамца од десет тестираних лабораторијских узорака са овог подручја - саопштено је након сједнице Општинског штаба за ванредне ситуације.

Ријеч је о два мушкарца средње животне доби и четири жене, од којих су двије старије и двије средње животне доби.

Старији мушкарац код кога је потврђено присуство вируса корона, а који је имао удружена хронична обољења, прва жртва је ковида 19 у Шамцу.

У Шамцу се тренутно под здравственим надзором налази 30 особа.
Комунална полиција је у последња 24 часа извршила 30 контрола поступања по издатим рјешењима о кућној изолацији и стављању под здравствени надзор.

- Контролисана лица су затечена на својим кућним адресама - наведено је у саопштењу.

- У Билећи су још три лица заражена вирусом корона - саопштено је из локалног Штаба за ванредне ситуације.

Из Штаба наводе да су од пет тестираних лица, четири лица позитивна на вирус корона, од којих су три новозаражена и једно ретестирано.

- Ретестирано лице је женска особа старије животне доби, а новозаражена лица су мушкарци, два су млађе и једно средње животне доби, који су контакти раније заражених - додаје се у саопштењу.
Из Штаба истичу да је јуче у Дому здравља "Свети Лука" у Билећи тестирано пет лица и да се сутра очекују њихови резултати. Ријеч је о једном контакту раније зараженог лица и четири лица са симптомима.

На подручју Билеће активно је десет случаја, а под љекарским надзором налази се 68 лица.

- Код старијих мушкарца и жене из Прњавора у протекла 24 часа потврђен је вирус корона - саопштено је из Општинског штаба за ванредне ситуације.
У саопштењу се прецизира да је једно лице хоспитализовано у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, док је друго у кућној изолацији.

Под здравственим надзором на подручју ове општине тренутно је 176 особа.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана