Вигемарк: Тек треба утврдити да ли су резултати у складу са међународним стандардима

Срна
Вигемарк: Тек треба утврдити да ли су резултати у складу са међународним стандардима

Сарајево - Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је да је Унија примила к знању прве објављене резултате пописа становништва у БиХ из 2013. године, те да треба бити опрезан са формулацијама да су ти резултати у складу са међународним стандардима, јер то тек треба утврдити.

Вигемарк је напоменуо да ће коначна оцјена Међународне мониторинг мисије обухватити све активности за дистрибуцију коначних резултата.


"Међународна мониторинг мисија оцијениће квалитет пописа становништва након детаљне анализе. Још не можемо оцјењивати фазу обраде и дистрибуције података. То ће бити урађено тек на јесен", рекао је Вигемарк за "Дневни аваз".

Он је поновио да су резултати пописа од кључне важности за социо-економско планирање у БиХ, те да ће помоћи у спровођењу Реформске агенде и процесу европских интеграција.

Шеф Делегације ЕУ сматра да је проблем што "дио земље, односно Република Српска, не признаје резултате пописа, иако је Завод за статистику Српске учествовао у цијелом процесу".

Вигемарк каже да за ЕУ није важно колико у БиХ има Бошњака, Срба и Хрвата, већ колико има становника, чиме се баве, да ли су запослени, колико је студената и која им је добна структура.

"То су подаци који су кључни", нагласио је Вигемарк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана