Велика очекивања од форума са Мађарима: Драгоцјена свака страна инвестиција

Анита Јанковић Речевић
Велика очекивања од форума са Мађарима: Драгоцјена свака страна инвестиција

БАЊАЛУКА - Пословни форум, који ће данас у Бањалуци окупити привреднике из Републике Српске и Мађарске, према ријечима упућених изузетна је прилика за успостављање пословних веза и јачање спољнотрговинске размјене двију земаља, а домаће власти очекују и инвестиције теже од 100 милиона евра.

Овај догађај, који је резултат изузетне сарадње Српске и Мађарске, требало би да окупи више од 20 еминентних мађарских компанија и стотинак домаћих  привредника заинтересованих за сарадњу. На форуму у Административном центру Владе биће организована и промоција потенцијала Српске о могућностима улагања у нове погоне.

Премијер РС Радован Вишковић истакао је да се у сарадњи са Мађарском очекују инвестиције које ће бити знатно веће од досад договорених 100 милиона евра, наводећи да су Мађари заинтересовани за реализацију неколико важних пројеката које је требало да раде партнери из Њемачке, а који су најавили повлачење.

- Мађарска је прихватила да ради те пројекте, али нисмо били у могућности да потпишемо протоколе, јер њемачки партнери још нису званично иступили из пројеката.  Рок је мај, сачекаћемо да истекне, а онда ћемо ићи у реализацију са мађарским инвеститорима. Нећемо једнострано да раскидамо уговор због евентуалних посљедица. Ти пројекти вриједе више од 100 милиона евра - истакао је Вишковић.

Он је навео да ће на форуму у Бањалуци бити присутни и представници привредних комора Српске и Мађарске који ће разговарати о конкретној сарадњи.

- Свака страна инвестиција и ново радно мјесто је бенефит за Српску и наше грађане. Ови пројекти ће се реализовати и очекујемо велике користи од овог форума - казао је Вишковић.

Предсједник Привредне коморе РС Перо Ћорић каже за "Глас" да је свака иницијатива која је у функцији развоја економије више него добродошла.

- Мађарска је земља с којом Српска у посљедње вријеме има и те како добру сарадњу и то се показало кроз више пројеката, прије свега онај у вези са набавком пољопривредне механизације. Надам се да тај модел можемо примијенити и на друге гране привреде са робом којом располаже Мађарска - казао је Ћорић.

Он је истакао да је интересовање домаћих компанија за успостављање сарадње изузетно велико, те да је акценат на пољопривреди и енергетици.

- Биће ту и привредника из машинске и електро индустрије. Очекујемо да билатерални сусрети дају конкретне резултате, а прилика је заиста добра јер за економску сарадњу постоји максимална подршка политика, што је предуслов даље привредне сарадње. Када постоји политичка воља, нађе се и интерес привредника - категоричан је Ђорић.

Према његовим ријечима, спољнотрговинска размјена Српске и Мађарске лани је била тешка око 280 милиона КМ, а током 2022. године 355 милиона.

- У ту земљу  смо прошле године извезли робу вриједну 93 милиона КМ и то највише вјештачки корунд који долази из погона "Алумине", те обућу и намјештај. Вриједност увезених производа била је тешка 185 милиона и из Мађарске смо највише куповали пшеницу, свињско месо, пољопривредну механизацију, нешто нафте и ђубрива. У наредном периоду настојаћемо да та робна размјена буде још већа - додао је Ћорић.

Предсједница Удружења послодаваца пољопривреде и прехрамбене индустрије РС Јована Тулумовић подсјетила је да су домаћи пољопривредници већ били корисници субвенција мађарске владе за набавку механизације, вјерујући да ће и данас доћи до новог круга сарадње.

- Представници мађарских компанија могу нам понудити много тога у вези са унапређењем пословања у нашој бранши. То је за нас важно у смислу развоја и увођења нових технологија јер нам могу понудити рјешења до којих не можемо доћи у БиХ - рекла је Тулумовићева.

Да је енергетика стуб Српске и да су сви инвеститори добродошли, наводи предсједник Удружења послодаваца енергетике РС Благоје Шупић.

- У овом моменту Мађари су највише спремни да улажу у Српску и очекујемо што прије њихове конкретне потезе. Имамо доста енергетских пројеката који су у фази за инвестирање и улагачи нам требају - казао је Шупић.

И Управа предузећа "Елнос груп" сматра да је поменути Пословни форум прилика за проширење интернационалног присуства и стварање пословних веза са мађарским компанијама, наводећи да догађај отвора и могућност за размјену идеја.

Делегације

Република Српска домаћин је и високе делегације Мађарске коју чине предсједник владе Виктор Орбан, министар иностраних послова Петер Сијарто, министар економског развоја Мартон Нађ. Ту је и директор мађарске Агенције за промоцију извоза Габор Јенеи, као и представници 23 компаније из енергетике, пољопривреде, финансија, прехрамбрене индустрије и других области.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана