Вехабије из ФБиХ окружиле Добој

Горан Маунага
Вехабије из ФБиХ окружиле Добој

Добој - У добојским насељима Которско, Сјенина, Макљеновац, Миљковац, Стари Град, Орашје и Присаде налази се више од 100 вехабија који су у фази изградње инфраструктуре тог покрета у добојској општини.

Казао је то саговорник "Гласа Српске" близак безбједносним агенцијама и додао да се, осим тога, неколико стотина вехабија налази на рубним дијеловима општине Добој из правца ФБиХ и да су територијално повезани са онима из Добоја.

- То су општине Добој-Југ односно зеничка област и Добој-Исток то јест тузланска општина. Вехабије су ту добро организоване и врше својеврстан притисак на општину Добој из ФБиХ - казао је наш саговорник.

Нагласио је да вехабије већ двије године ту изграђују систем и да избјегавају све врсте инцидената. Додао је да набављају оружје, али да не нарушавају јавни ред и мир, јер тек сљедећа фаза подразумијева прављење инцидената. Зато би, како је рекао, полиција већ требало да предузима мјере из своје надлежности.

- То нема везе са демократијом и људским правима, јер је вехабијско дјеловање, од радикално-исламских предавања до изградње инфраструктуре, у сваком сегменту антиуставно - казао је наш саговорник.

Он је додао да је група око Добоја формирала властиту заједницу, џемат, који припада унији џемата, чији је шеф Мухамед Порча из Беча. Порча је, казао је, командовао вођи вехабија у БиХ Нусрету Имамовићу док он није отишао у Сирију, а сад то ради преко шефа вехабијске заједнице Горња Маоча Јасмина Мустајбашића.

Раније је установљено да вехабије на подручју Зеничко-добојског кантона пролазе идеолошку и физичку обуку у џамијама и фискултурним салама основних и средњих школа. Борилачким вјештинама уче их професионални тренери. Послије тога слиједи обука у руковању оружјем.

МУП РС је у децембру 2011. године саопштио да вехабијски покрет дјелује у 14 општина РС, гдје подижу ловачке куће на доминантним котама и гдје под окриљем лова и пчеларства врше обуке руковања ватреним оружјем. Тада је наведено да је ријеч о мјестима и локацијама у рубним општинама Српске, а између осталих наведено је и насеље Которско код Добоја.

Више од десет бораца из рубних, федералних дијелова општине Добој отишло је на ратише у Сирију и Ирак, гдје ратују на страни терористичког покрета Исламска држава (ИСИЛ). Неколико их је погинуло, а није познато да ли се неко од њих вратио са тог ратишта.

Према званичним подацима, на тим ратиштима има укупно 350 џихадиста из БиХ.

У Центру јавне безбједности Добој речено је да "на подручју општине има евидентираних припадника вехабијског покрета, али да није забиљежено екстремно дјеловање".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана