Већи дио дијаспоре у Њемачкој и Аустрији за празнике неће у отаџбину: По повратку их чекају изолација и могућност отказа

ГС
Већи дио дијаспоре у Њемачкој и Аустрији за празнике неће у отаџбину: По повратку их чекају изолација и могућност отказа

БЕРЛИН, БЕЧ - Шеф Представништва Републике Српске у Њемачкој Мићо Ћетковић каже да добар дио дијаспоре из те земље током предстојећих празника неће доћи у Републику Српску због ситуације са вирусом корона, односно јер по повратку у Њемачку чека их десет дана изолације.

У исто вријеме, аустријска влада планира да током божићних празника, уведе пооштрене мере за улазак у земљу, што би могло да спријечи дијаспору да путује у отаџбину.

- Многи због страха и забринутости за посао неће кренути на пут, док ће неки опет кренути пут родних крајева. Наши грађани су добро упознати са ситуацијом, и то је један од разлога што ће у мањем броју ипак кренути за празнике - истакао је Ћетковић у Јутарњем програму РТРС-а.

Нагласио је да је Њемачка готово затворена, и тако ће бити до 20. децембра.

- Ситуација је пола - пола, ако можемо народним језиком говорити. Трговине раде, а угоститељски објекти изузев тамо гдје су пекаре, не. Строго се поштују мјере. Нијемци су дисциплинован народ. За празнике биће то породична окупљања, дистанца и без масовних окупљања - наговијестио је Ћетковић.

Без обзира на пандемију, каже, привреда и даље доста добро функционише у Њемачкој.

- И привреда трпи, али не толико, за сада се успјешно носи са свим проблемима. Мање фирме, до десет запослених мјесечно добијају 9.000 евра субвенције од државе - нагласио је Ћетковић.

Према писању тамошњих медија, сви који буду ушли у Аустрију из држава које имају више од 100 новозаражених на 100.000 становника током седам дана мораће у обавезни десетодневни карантин.

Та мјера погодила би повратнике из свих сусједних земаља Аустрије, али прије свега оне са Западног Балкана и Турске, одакле су поријеклом највеће мигрантске заједнице, преноси Танјуг.

Ова мјера требало би да ступи на снагу пред католички Божић, 25. децембра и да траје најмање до 10. јануара.

Особе које се врате из земаља које важе као ризичне, моћи ће, према намјерама владе, да се "ослободе" карантина негативним PCR тестом, али најраније након пет дана изолације.

Уз то Аустрија ће увести и оштрије контроле на свим границама и аеродромима.

Ова мера има за циљ да се одврате пре свега становници Аустрије пореклом са Балкана и Турске од одласка током божићних празника на одмор у домовину, a прије свега због Срба, мјера аустријске владе траје до послије православног Божића, који се прославља 7. јануара.

Указује се да карантин за повратнике из ризичних региона не може бити оправдање за недолазак на посао послије истека слободних дана, наводи бечки дневник "Курир".

Тиме би особе које се одлуче да ипак путују у домовину морале да прилагоде дужину боравка слободним данима које су добили на послу, али уз узимање у обзир обавезног десетодневног карантина, односно најмање пет дана изолације уз скупи PCR тест који би морали да ураде у Аустрији.

Ako не буду могли да се на време јаве на посао прете им радно-правне последице.

Из кругова владе истичу да та мjера треба да спречи трећи талас инфекције, односно крах здравственог система Аустрије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана