Веће плате буџетским корисницима

Драгана Келеч
Веће плате буџетским корисницима

Бањалука - Свим буџетским корисницима у Републици Српској, којима су плате биле смањене, зараде ће бити повећане за пет одсто, док ће за поједине категорије услиједити и додатна повећања.

Казала је то премијер РС Жељка Цвијановић након данашње сједнице Владе на којој су по хитном поступку утврђени приједлози пет законских рјешења, којима ће бити испуњена обавеза да плате буџетских корисника буду враћене на ниво прије одлуке о смањењу. Утврђени су приједлози закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, у области просвјете и културе, у органима републичке управе, те у органима правосуђа и јавним службама, а повишицу ће добити већ на априлској плати.

- У оквиру МУП-а постоји пет категорија гдје је предвиђено повећање плата веће од пет одсто, а то су Специјална полиција, Јединица за подршку, сектор који ради на издавању докумената, те још двије категорије. Припадници Специјалне полиције ће уз повећање од пет одсто добити додатних десет, а Јединице за подршку још пет одсто - истакла је Цвијановићева и додала да је за 384 професора на факултетима повећан коефицијент са 21 на 22.

Она је нагласила да је овом интервенцијом Влада урадила свој дио посла, те да су сљедећи кораци на Синдикату и Народној скупштини РС, који треба да потврде ту одлуку.

- Сада је потребно да се Синдикат изјасни да подржава ове законе. Уколико се то не деси, Влада може да интервенише само кроз повећање цијене рада, али ће то значити да немамо повећања већег од пет одсто за све оне категорије којима је сада предвиђено то повећање - истакла је Цвијановићева и додала да не вјерује да ће Синдикат одбити предложене законе.

Она је подсјетила да је овај процес почео још прошле године првим повећањем плата буџетским корисницима од пет одсто, након чега је почетком ове године услиједило додатно повећање које се односило на 14.000 радника са средњом стручном спремом за пет, десет или 15 одсто. Цвијановићева је истакла да је ово сада трећи, кључни корак повећања плата.

- Наши циљеви су били да се уведе више правде и правичности у ове законе, а то значи да за људе који имају исту стручну спрему и обављају исте послове буду и једнаке плате, што у ранијем периоду није био случај - истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да је један од постигнутих циљева био и тај да буде смањен јаз између оних који примају ниже плате, односно запослених са средњом и високом стручном спремом.

- Владу би ово рјешење коштало сигурно мање за осам милиона марака да се држала само повећања од пет одсто, али је оно сада правичније и прихватљивије - истакла је Цвијановићева.

Уколико синдикат прихвати Владине приједлоге закона, они ће сутра по хитном поступку бити упућени у скупштинску процедуру да би се о њима изјаснила Народна скупштина РС на сједници која је заказана за сутра.

Предсједник Гранског синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић рекао је да овај синдикат подржава законске приједлоге којима су умањене плате враћене на ранији ниво, али да није задовољан тиме што није дошло до изједначавања плата са осталим буџетским корисницима, прије свега, на позицијама више и високе стручне спреме.

- Задовољни смо и тиме што су враћене и накнаде представницима синдикалних организација у просвјети. Међутим, није дошло до суштинског изједначавања коефицијената плата свих буџетских корисника. Тако професор са високом стручном спремом у средњој школи има коефицијент десет, а у основној 9,5, док код осталих буџетских корисника висока стручна спрема почиње са коефицијентом 11,5. То треба да буде ријешено - истакао је Гњатић.

Предсједник Гранског синдиката правосуђа Синиша Петровић рекао је да су тек у суботу из Владе добили на увид приједлоге закона, иако је синдикат у сарадњи са Министарством правде формирао комисије које су радиле на његовој изради.

- Није добро што смо тек у суботу добили те приједлоге, јер смо планирали да спроведемо јавне расправе о њима, како би дали своје приједлоге и сугестије. Међутим, наш званичан став о приједлозима закона донијећемо данас на сједници републичког и извршног одбора - истакао је Петровић.

Структурални дијалог

Влада РС је данас разматрала и приједлог писма Дирекцији за проширење ЕУ у вези са састанком 29. јуна у Бриселу о структуралном дијалогу за реформу правосуђа.

- Опредијељеност Владе је да учествује на свим међународним форумима, гдје може да брани позиције РС - истакла је Цвијановићева.

Нагласила је да постоје одређене тенденције за напуштање приче о позицији Суда, Тужилаштва и Високог судског и тужилачког савјета БиХ и ретроактивне примјене закона који се односе на ратни злочин.

- Влада је опредијељена за учешће у структуралном дијалогу, али нема одустајања и одмицања од тема због којих је овај процес почео - казала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана