Ванредно стање у два града и шест општина у Српској

СРНА
Ванредно стање у два града и шест општина у Српској

Источно Сарајево - Стање ванредне ситуације проглашено је у градовима Добој и Бијељина, те у општинама Зворник, Шековићи, Братунац, Сребреница, Котор-Варош и Петрово, саопштено је из Управе Цивилне заштите Републике Српске.

На подручју града Добој, према извјештају од 14.00 часова, водостај ријеке Босне износи 670 центиметара што је 220 центиметара изнад коте ванредне одбране од поплава. Вода је ушла у град и у току је евакуација становништва у мјесној заједници Усора и евакуисано је десет пацијената и особља из Дијализног центра.

Сви путни правци магистрални и регионални путеви који воде у и из града су у прекиду тако да је град Добој у тоталној блокади.

Евакуисане су четири породице у чије је стамбене објекте вода продрла на други спрат, а њихово спашавање и евакуација је у току. Још око тридесетак породица у Доњој Пакленици чека на евакуацију.

Ангажовано је 20 војника Оружаних снага и једна машина инжењерије "УЛТ" из гарнизона Добој, а помоћ у људству и механизацији понудио је и командант инжењеријског батаљона из Дервента.

Подручно одјељење Републичке Управе Цивилне заштите Добој ставило је на располагање Добоју 500 врећа за пијесак и 20 лопата. Ронилачки клуб "БУК" и Кајакашки клуб "Кањон" из Бањалуке упућен је на подручје Добоја. Стање се у граду усложњава из сата у сат.

У Бијељини је синоћ у 20.00 часова проглашено ванредно стање, а обустављена је школа за све основне и средње школе до даљњег.

У насеље Доња Буковица засеок Буквари вода је ушла у четири куће од ријеке Лукавац, док је комплетно насеље Јања са око 2.000 кућа поплавила ријека Јања.

Поплављена су насеља Јања, Амајлије, Попови, а због повећаног протока на Хидроелектрани Зворник Дрина излази из корита и у Мјесну заједницу Којчиновац одакле преко центра Амајлија и Попова иде према Мјесној заједници Дворови.

Дошло је до неконтролисаног раста нивоа канала Дашница, која представља и пријетњу граду Бијељини и разматра се могућност за изградњу одбрамбеног бедема у центру града.

Према подацима Републичке Управе Цивилне заштите блокирани су магистрални путеви на дионицама Бијељина-Зворник, Бијељина-Тузла и Бијељина-Брчко.

Према Плану заштите и спашавања града све расположиве снаге за заштиту и спашавање су у функцији.

У општини Зворник је ванредно стање проглашено у 24.00 часа 14. маја.

Ријека Сапна поплавила је насеље Економија и вода је ушла у 23 куће, гдје је у току евакуација, а 350 кућа угрожено је од даљег плављења.

Сапна је поплавила и насеље Челопек гдје је угрожено око 100 кућа, насеље Цер гдје је угрожено око 20 кућа и насеље Грбавци гдје је око 50 кућа угрожено.

Ријека Дрина поплавила је мјесне заједнице Козлук гдје је око 300 кућа угрожено, Каракај гдје је око 200 кућа угрожено у избјегличком насељу и Тршић гдје је око 50 кућа угрожено.

У токој је евакуација угроженог становништва по позиву. Ангажована су четири чамца са посадама.

Активна су и клизишта у мјесту Српска Варош гдје пријети да се заустави ток ријеке Златице и његова санација је у току, а ангажована је Професионална ватрогасна јединица /ПВЈ/ Звроник.

Клизиште је активно и у насељу Каменица гдје су двије куће угрожене а на подручју Зворника пријављено је још осам клизишта на ширем рејону општине.

Блокирани су путни правци Зворник - Бијељина у мјесту Каракај и Зворник -Сапна.

На подручју Зворника ангажовани су припадиници ПВЈ Зворник са 25 ватрогасаца и пет возила, Грађевинска оператива Зворник-путева, "Путеви–Зворник", а прихваћена је помоћ Оружаних снага БиХ из касарна у Тузли у виду камиона и ТАМ, теренско возило тојота и осам војника.

У општини Братунац јуче је проглашено ванредно стање, јер је ријека Крижевица поплавила Мјесну заједницу Братунац два, насељена мјеста Жути Мост, Подградац, Жљебице, Дринска и Побрђе - гдје је угрожено укупно око 1.000 кућа.

Од ријеке Јадар је у Коњевић Пољу поплављено око 100 кућа, а од Кравичке ријеке мјесто Кравице, гдје је поплављено 250 домаћинстава и евакуисано око 30 људи.

Глоговска ријека поплавила је око 500 кућа у насељу Моштанице-пилана, док је Вољевички поток поплавио мјесто Вољевица и око 200 кућа.

Бујица срушила мост

Сва механизација и бројно људство у Бијељини ангажовани су на прокопавању њиве и подизању једнометарског насипа поред уставе на Дрини, на мјесту гдје је ријека пробила у катастрофалним поплавама 2010.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићић рекао је да је Дрина тренутно само 10 центиметара нижа него 2010.

На прилазу устави, која канал Дашницу дијели од Дрине, бујица је срушила један од мостова и дринска вода слива се у канал.

У Цивилној заштити очекују смиривање ситуације тек у петак увече, а највиши дрински талас очекује се ове ноћи.

"Уколико не успијемо зауставити Дрину на овој локацији имаћемо ситуацију гору него 2010, јер сада граду пријете и канал Дашница, четири рјечице и све бујичне воде, што би значило да ће поплава угрозити око 10.000 домаћинстава", рекао је Мићић.

Он је додао да се предузимају све могуће мјере за спашавање људских живота и да до сада, на срећу, није било жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана