Усвојен Закон о дјечијој заштити

Срна
Усвојен Закон о дјечијој заштити

Бањалука - Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о дјечијој заштити, којим се уводи право на матерински додатак за све незапослене породиље у износу 405 КМ у трајању 12 мјесеци, а за близанце и свако треће и наредно дијете 18 мјесеци.

По хитном поступку усвојен је и Закон о доприносима чији је основни циљ смањење стопе доприноса за осигурање од незапослености, у корист повећања стопе доприноса за дјечију заштиту да би Фонд за дјечију заштиту у 2018. години и надаље могао финансирати право на матерински додатак у износу од 405 КМ, који је предложен Законом о дјечијој заштити.

Парламент Српске је по хитном поступку усвојио Закон о измјенама Закона о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, који прописује да парламент Српске одлучује о укупном годишњем износу за који Република може издати гаранцију у току једне године, а да за издавање појединачних гаранција, у оквиру тог износа, парламент овлашћује Владу.

По хитном поступку усвојен је Закон о регистру запослених код корисника буџетских средстава Републике Српске, чиме се стварају услови за прецизније и ефективније праћење броја запослених, а с циљем ефикасније државне управе и контроле коришћења буџетских средстава за лична примања запослених.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о Правобранилаштву Српске, чији је циљ успостављање организованог, функционалног, професионалног, одговорног и самосталног Правобранилаштва.

Посланици су усвојили Нацрт закона о посебном регистру лица правоснажно осуђених за кривична дјела сексуалне злоупотребе и искоришћавања дјеце, којим се први пут уводе механизми којима ће бити дугорочно побољшан систем заштите дјеце од сексуалног злостављања.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Одлуку о дугорочном задуживању Српске за 2018. годину у максималном износу до 477 милиона КМ, као и Одлуку о краткорочном задуживању Српске емисијом трезорских записа за 2018. годину у износу од 86,6 милиона КМ.

Предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић закључио је рад 25. посебне сједнице након што је апсолвиран дневни ред.

Након сједнице, потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић оцијенио је у изјави новинарима да усвајањем ових докумената, прије свега буџета и програма економских реформи, парламент Српске улази у наредну годину као најбољи парламент у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана