Управа за индиректно опорезивање од Станивуковића тражи земљиште

Маријана Миљић Бјеловук
Управа за индиректно опорезивање од Станивуковића тражи земљиште

БАЊАЛУКА - Проблем рјешавања смјештаја Главне канцеларије и Регионалног центра Управе за индиректно опорезивање (УИО) у Бањалуци траје годинама, а та институција упутила је и захтјев градоначелнику Драшку Станивуковићу да им понуди земљиште на којем би изградили објекат за своје потребе.

На проблеме смјештаја УИО у Бањалуци указала је и Канцеларија за ревизију институција БиХ, која је у препорукама у ревизорском извјештају УИО навела да је питање трајног смјештаја у Бањалуци потребно детаљно анализирати и без одлагања ријешити.

- Узимајући у обзир тренутно стање и тенденцију раста цијена на тржишту некретнина, ситуација у вези с рјешавањем питања трајног смјештаја сједишта Управе и Регионалног центра Бањалука је неизвјесна, што има за посљедицу да Управа може остати без одговарајућег смјештаја, али и да буде доведено у питање обављање Законом дефинисане дјелатности - подвукли су ревизори.

Начелник Одјељења за комуникацију УИО Ратко Ковачевић рекао је да су са проблемом смјештаја упознате све надлежне институције, али да нико од њих не реагује.

- Нама новац треба да буде додијељен кроз буџет. Нема га у овом буџету УИО, а није предвиђен ни нацртом новог. Због тога смо упутили захтјев градоначелнику Бањалуке Драшку Станивуковићу да нам одговори да ли постоји земљиште на некој локацији која није превише удаљена од  центра, а на којем бисмо могли кренути у евентуалну изградњу објекта за наше потребе. Тај захтјев је отишао прије неколико дана, па ћемо видјети шта ће бити - рекао је “Гласу Српске” Ковачевић и додао да су услови у којима раде службеници у Бањалуци катастрофални.

Он је нагласио да УИО само у Бањалуци нема зграду, а има у свим осталим регионалним центрима широм БиХ.

- Не можемо то ријешити сами. Видјећемо и да ли ће они који доносе одлуку о финансирању допустити да се све уруши или ће нешто ријешити - рекао је Ковачевић и додао да су згрожени што због политичког препуцавања УИО као најважнија институција у Бањалуци послује и ради у катастрофалним условима. 

Станивуковић је у августу прошле године рекао да је град Бањалука спреман да поклони земљу за изградњу нове зграде УИО, како би се, како је тада навео, зауставио криминал и намјера да се за куповину једне зграде издвоји 100 милиона КМ новца грађана.

Ревизори су подсјетили да је УИО крајем децембра 2020. године расписао јавни позив за прикупљање понуда за куповину зграде за смјештај запослених у Главној канцеларији и Регионалном центру Бањалука. У предвиђеном року је била достављена само једна понуда на износ од 84,29 милиона марака без ПДВ-а. Наведено је да је она била вриједносно знатно изнад планираног и расположивог износа за те намјене. Због тога је у мају прошле године директор УИО Миро Џакула упутио Савјету министара БиХ захтјев за одобрење додатног износа новца за куповину зграде, али нису добили никакав одговор, па је у јануару ове године поништен јавни оглас за куповину пословног објекта у Бањалуци за смјештај запослених у сједишту Управе и Регионалном центру.

Судски спорови

У ревизорском извјештају УИО наведено је да је у тој институцији евидентирано 155 судских спорова, од чега у својству тужиоца иступа у 54 спора, те у 101 спору иступа у својству туженог.

- Укупни збир вриједности спорова на нивоу УИО износи 76,66 милиона КМ. Од наведеног износа на потраживања отпада 27,27 милиона КМ, а преостали износ од 49,40 милиона КМ на тужбе против те институције - навели су ревизори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана