Уклоњени шатори поред споменика антифашистичкој борби у Србу

Срна
Уклоњени шатори поред споменика антифашистичкој борби у Србу

Срб - Хрватска полиција уклонила је јутрос шаторе које су поставили хрватски десничари уз антифашистички споменик у Доњем Србу.

У службене просторије полиције приведено је осам особа доби од 35 до 60 година, од који је њих шест пружало пасивни отпор, саопштено је из Полицијске управе задарске.


Над њима је у току криминалистичко истраживање због сумње да су починили прекршај из Закона о јавном окупљању и Закона о прекршајима против јавног реда и мира, додаје се у саопштењу.

Специјална полиција, потпомогнута великим бројем припадника редовне полиције, започела је у 7.25 часова поступак "ослобађања јавне површине уз антифашистички споменик у Доњем Србу од особа и ствари", рекао је портпарол Полицијске управе задарске Елис Жодан.

Током акције неколико представника Аутохтоне хрватске странке права /АХСП/ пасивно је пружало отпор, док их је полиција одводила, пренијели су хрватски медији.

Одвођењу је претходила молба начелника Полицијске станице Доњи Срб да се окупљени чланови и симпатизери те странке мирно разиђу, на шта је предсједник те странке Дражен Келеминец рекао да ће "пружати само пасиван отпор". "Не бисмо ми на нашу хрватску полицију", додао је он.

Акција присилног спуштања с висине око споменика до оближње полицијске станице трајала је око пола сата, а учестововало је петнаестак теренских полицијских возила.

Келеминец је претходно путем медија позивао "све Хрватице и Хрвате" да данас дођу и својим присуством пруже потпору у намјери да остану на том простору, с циљем да спријече припаднике Српског народног вијећа и Савеза антифашистичких бораца да традиционално прославе Дан устанка у Хрватској 27. јула, али се његовом позиву нико није одазвао.

Док је Келеминец улазио у полицијску станицу на информативни разговор, он је узвикивао да је ово начин да "се омогући четницима да и даље славе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана