УКЦ Српске обуставио операције и рад амбуланти, ситуација никад тежа

ГС
УКЦ Српске обуставио операције и рад амбуланти, ситуација никад тежа

БАЊАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске данас је прекинут оперативни програм и рад амбуланти, рекла је докторка Славица Зељковић.

Зељковићева је нагласила да то значи да сви пацијенти који требају на редовне и контролне прегледе не могу да иду код љекара.

-Ми смо достигли своје лимите. У ситуацији смо да ћемо, ако нас грађани не подрже, доћи до тога да нећемо имати простора и људства да збринемо ковид и нековид пацијенте - нагласила је она.

Зељковићева, која је доктор Ургентног центра УКЦ-а, рекла је да та установа има 200 прегледаних пацијената дневно, који долазе у тешком стању и бивају упућивани најчешће на болничко лијечење, те да је за годину дана број ургентних пацијената повећан за 100 одсто.

Она је нагласила да је прекид оперативног програма и рада амбуланти озбиљан проблем.

-Ситуација је озбиљна и све мјере су донијете са сврхом да све ово зауставимо. То можемо само заједно - поручила је Зељковићева.

Она је рекла да од броја прегледаних пацијената у вези са вирусом, 30 одсто захтијева хоспитализацију.

Када је ријеч о најављеним протестима угоститеља у вези са забраном њиховог рада због погоршане епидемиолошке ситуације, Зељковићева је апеловала и позвала их на сарадњу, солидарност и стрпљење јер су људски животи најважнији.

Медицинска сестра из ковид Ургентног центра Наташа Мијатовић казала је да је ситуација алармантна и никад тежа.

-Немамо ниједно слободно мјесто, смјештамо пацијенте по ходницима, људи нам умиру на рукама, радимо у тешким условима, без слободних дана, без боловања, молим грађане и пацијенте да буду стрпљиви - казала је Мијатовићева.

Она је замолила све да се придржавају мјера.

Њена колегиница из нековид Ургентног центра Наташа Иличић истиче да грађани морају да разумију да је редован програм заустављен.

-Треба да схвате да је опоравак послије ковида јако тежак. Досад нисмо били у оваквом стању. Немамо слободних дана и годишњег одмора, о боловању не можемо ни да размишљамо. Ако се ми можемо придржавати мјера, молимо грађане да то исто раде. Не знам да је прошао дан да се не деси смртни случај - казала је Иличићева.

Медицински радници из ковид одјељења УКЦ-а РС обратили су јавности се због врло тешке епидемиолошке ситуације.

У УКЦ-у Српске данас је хоспитализовано 421 заражено лице, од којих је више од 220 на неком виду респираторне подршке. Здравствени радници су на измаку снага, а болнички капацитети су скоро попуњени.

Здравствени радници УКЦ-а упутили су јуче отворено писмо због најављеног протеста грађана због увођења најновијих мјера Републичког штаба за ванредне ситуације.

У отвореном писму, позивају све који су против епидемиолошких мјера да дођу да волонтирају у здравственим установама.

 -Здравствени систем је на ивици пуцања и ако сви заједно не будемо поштовали мјере нећемо имати више мјеста у болницама за пријем нових пацијената - наведено је, између осталог, у том писму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана