UKC Srpske obustavio operacije i rad ambulanti, situacija nikad teža

GS
UKC Srpske obustavio operacije i rad ambulanti, situacija nikad teža

BANjALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske danas je prekinut operativni program i rad ambulanti, rekla je doktorka Slavica Zeljković.

Zeljkovićeva je naglasila da to znači da svi pacijenti koji trebaju na redovne i kontrolne preglede ne mogu da idu kod ljekara.

-Mi smo dostigli svoje limite. U situaciji smo da ćemo, ako nas građani ne podrže, doći do toga da nećemo imati prostora i ljudstva da zbrinemo kovid i nekovid pacijente - naglasila je ona.

Zeljkovićeva, koja je doktor Urgentnog centra UKC-a, rekla je da ta ustanova ima 200 pregledanih pacijenata dnevno, koji dolaze u teškom stanju i bivaju upućivani najčešće na bolničko liječenje, te da je za godinu dana broj urgentnih pacijenata povećan za 100 odsto.

Ona je naglasila da je prekid operativnog programa i rada ambulanti ozbiljan problem.

-Situacija je ozbiljna i sve mjere su donijete sa svrhom da sve ovo zaustavimo. To možemo samo zajedno - poručila je Zeljkovićeva.

Ona je rekla da od broja pregledanih pacijenata u vezi sa virusom, 30 odsto zahtijeva hospitalizaciju.

Kada je riječ o najavljenim protestima ugostitelja u vezi sa zabranom njihovog rada zbog pogoršane epidemiološke situacije, Zeljkovićeva je apelovala i pozvala ih na saradnju, solidarnost i strpljenje jer su ljudski životi najvažniji.

Medicinska sestra iz kovid Urgentnog centra Nataša Mijatović kazala je da je situacija alarmantna i nikad teža.

-Nemamo nijedno slobodno mjesto, smještamo pacijente po hodnicima, ljudi nam umiru na rukama, radimo u teškim uslovima, bez slobodnih dana, bez bolovanja, molim građane i pacijente da budu strpljivi - kazala je Mijatovićeva.

Ona je zamolila sve da se pridržavaju mjera.

Njena koleginica iz nekovid Urgentnog centra Nataša Iličić ističe da građani moraju da razumiju da je redovan program zaustavljen.

-Treba da shvate da je oporavak poslije kovida jako težak. Dosad nismo bili u ovakvom stanju. Nemamo slobodnih dana i godišnjeg odmora, o bolovanju ne možemo ni da razmišljamo. Ako se mi možemo pridržavati mjera, molimo građane da to isto rade. Ne znam da je prošao dan da se ne desi smrtni slučaj - kazala je Iličićeva.

Medicinski radnici iz kovid odjeljenja UKC-a RS obratili su javnosti se zbog vrlo teške epidemiološke situacije.

U UKC-u Srpske danas je hospitalizovano 421 zaraženo lice, od kojih je više od 220 na nekom vidu respiratorne podrške. Zdravstveni radnici su na izmaku snaga, a bolnički kapaciteti su skoro popunjeni.

Zdravstveni radnici UKC-a uputili su juče otvoreno pismo zbog najavljenog protesta građana zbog uvođenja najnovijih mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

U otvorenom pismu, pozivaju sve koji su protiv epidemioloških mjera da dođu da volontiraju u zdravstvenim ustanovama.

 -Zdravstveni sistem je na ivici pucanja i ako svi zajedno ne budemo poštovali mjere nećemo imati više mjesta u bolnicama za prijem novih pacijenata - navedeno je, između ostalog, u tom pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana