Ухапшени кријумчари илегалних миграната

Горан Маунага
Ухапшени кријумчари илегалних миграната

Бихаћ - Више особа ухапшено је јуче на подручју Унско-санског кантона у оквиру акције кодног назива "Дарданели" чији је циљ сузбијање кријумчарења илегалних миграната.

Тужилаштво БиХ је саопштило да је акција усмјерена према лицима која су осумњичена да су као организована криминална група кријумчарили из БиХ на подручје Хрватске већи број држављана Турске и миграната из Сирије и земаља Блиског истока.

- Осумњичени за кријумчарење су илегалним мигрантима наплаћивали велике износе новца, најчешће неколико стотина евра по особи. Према прикупљеним доказима, за два до три мјесеца прокријумчарено је око 300 лица - истакли су у Тужилаштву.

Ухапшени, чији су објекти и возила које користе претресени, биће предати поступајућем тужиоцу, који ће их испитати.

- Тужилац ће након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање притвора, мјера забране и другим активностима у складу са законом - каже портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Ријеч је о међународној акцији у борби против илегалних миграција коју Тужилаштво БиХ реализује у сарадњи са хрватским Уредом за сузбијање корупције и организованог криминала (УСКОК) и Полицијом Црне Горе. Активности су координисане и са Центром за спровођење закона у југоисточној Европи, а о свему је упозната и Међународна агенција за миграције.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић каже да за сада о акцији неће бити изношено више званичних информација.

- У јавност су процурили подаци о тој акцији, а то није смјело да се деси јер је ријеч о међународној акцији. Представници агенција из Хрватске и Црне Горе данас би требало да дођу у БиХ и саопште више информација - каже Дујковићева.

Портпарол Управе полиције Унско-санског кантона Снежана Галић каже да је, осим њихових полицајаца, у акцији учествовало више десетина полицијских службеника Граничне полиције.

- Припадници наше Јединице за подршку пружају асистенцију на терену. Акција се спроводи на подручју Бихаћа, Цазина и Велике Кладуше - рекла је Галићева.

У марту је претресено шест локација и ухапшено шест особа осумњичених за кријумчарење илегалних миграната са подручја Турске и Сирије у земље западне Европе. Ова лица су ухапшена у оквиру међународне акције кодног назива "Босфор". Међу ухапшенима су били држављани БиХ, Хрватске и Турске који су међу организаторима ових незаконитих активности. Прикупљени су докази да су осумњичени организовали илегални транспорт више десетина илегалних миграната са подручја Турске и Сирије, које су за велике новчане износе кријумчарили преко Црне Горе, БиХ и Хрватске у земље западне Европе.

Расте број миграната

Број илегалних миграната који покушавају да пређу границу БиХ, махом у Херцеговини, порастао је у првој половини године чак 350 одсто у односу на исти период прошле године.

Најактуелнија рута миграната са Блиског истока и из земаља захваћених сукобима, који тражећи пут према ЕУ илегално улазе у БиХ, тренутно је подручје око Требиња.

У првих шест мјесеци ове године приликом илегалног преласка границе откривене су 172 особе, а више од 90 их је са подручја захваћених сукобима. У илегалном преласку границе 2016. године откривено је 218 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана