Ухапшена осумњичена за ритуално убиство дјечака

Горан Маунага
Ухапшена осумњичена за ритуално убиство дјечака

Сарајево - Бивши припадник Армије РБиХ Елфета Весели (56), која је осумњичена да је 1992. године у околини Зворника убила дванаестогодишњег дјечака српске националности Слободана Стојановића, ухапшена је у кантону Нојшател у Швајцарској.

Она је током рата у БиХ била припадник јединице ратног команданта Армије РБиХ у Сребреници Насера Орића, а ухапшена је на захтјев Тужилаштва БиХ 24 године након злочина.

- Веселијева је под истрагом и осумњичена је да је заједно са другим особама у љето 1992. године у близини мјеста Каменица код Зворника, на изузетно свиреп начин, хладним оружјем, усмртила дванаестогодишњег дјечака Слободана Стојановића - наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Швајцарци су обавијестили Тужилаштво БиХ да се ухапшена успротивила добровољном изручењу у БиХ по скраћеној процедури, па ће бити спроведене предвиђене активности за њено изручење и депортацију у БиХ.

- Тужилаштво је спровело опсежну истрагу током које је прикупило доказе којима сумњичи ухапшену. Дошли смо до сазнања да се она дуже времена налази на подручју Швајцарске. Покренуте су активности за њено лоцирање, хапшење и изручење правосуђу БиХ. Изражавамо велику захвалност властима Швајцарске на разумијевању и помоћи у овом предмету - пише у саопштењу.

Портпарол Министарства правде БиХ Марина Бакић каже да је то министарство упутило молбу за изручење Веселијеве.

- Обавијештени смо да је у току разматрање наше молбе за изручење. На правосудним органима Швајцарске је да ли ће, и у којем року, екстрадиција бити спроведена - рекла је Бакићева.

Тужилаштво је изручење Веселијеве тражило прије годину у оквиру предмета против Орића, којем је у Суду БиХ у току суђење за ратне злочине над Србима. Планирано је и да она буде свједок против Орића. Орић и његов тјелохранитељ и саборац Сабахудин Мухић оптужени су за убиство три заробљеника српске националности 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац код Сребренице и Братунца.

Тужилаштво БиХ је раније имало информацију да Веселијева живи у Швајцарској код свог брата Мухамеда Веселија, али није ухапшена.

- Непознато је зашто оптужница против Веселијеве није раније подигнута, јер одавно постоје и свједоци и докази да је она дјечака свирепо мучила у ритуалном чину уз албанску игру "шота" и на крају га убила. Искасапљено тијело пронађено је у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника - каже саговорник "Гласа Српске" из Тужилаштва БиХ.

Слободанов отац Илија испричао је раније да су он, његова супруга и дјеца Слободан и Слађана живјели у Доњој Каменици. Кад је запуцало, они су 26. јуна 1992. године побјегли у Дрињачу, а кад су тамо стигли, Слободан се сјетио да није одвезао пса и, без обзира на противљење родитеља, вратио се у село.

- Слободана су пронашли годину касније у Новом Селу код каменолома. Патолог Зоран Станковић ми је рекао да мисли да ми је син око мјесец и по био у животу, а да су га послије звјерски убили - рекао је Илија Стојановић.

Дјечаку је стомак био расјечен у облику православног крста, а срце извађено. Прсти на ногама и десно уво били су му одсјечени, а по глави су биле бројне посјекотине од ножа.

- Патолог је пронашао и рану од метка на његовој глави. Казао нам је да је пуцано из непосредне близине и да је метак прошао кроз лијеву чеону кост и изашао кроз десну. Још у рату чуо сам да је убиство изведено у ужасном ритуалу, уз тактове албанске пјесме "шота" - испричао је дјечаков отац.

Неколико свједока рекло је да је то направила Веселијева, која је на тај начин вјероватно хтјела да се докаже пред својом "муслиманском браћом", јер је раније била удата за Србина.

Станковић

Београдски патолог Зоран Станковић, који је радио обдукцију тијела Слободана Стојановића, каже да је спреман да се појави у било којем суду да би образложио свој обдукциони налаз и мишљење. Подсјетио је да су посмртни остаци дјечака пронађени у масовној гробници.

- Већ тада се знало да је починилац Елфета Весели. О том случају све је познато и описано и у неким књигама. Неко треба да одговори на питање зашто она није до сада ухапшена - рекао је Станковић.

Изручења из САД

- Един Сакоч, злочини на подручју Чапљине

- Алмаз Незировић, злочини у Дервенти и Броду

- Един Џеко, злочин у Трусини код Коњица

Изручење из Србије

- Саша Ђургуз, злочин на подручју Бихаћа

Изручења из Хрватске

- Мирсад Ватрач, злочини на подручју Котор Вароша

- Франц Кос, злочини у Сребреници

Изручење из Холандије

- Дамир Липовац, злочини у Дервенти

Изручење из Шпаније

- Веселин Влаховић Батко, злочини на подручју Сарајева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана