Угледни Мостарци oтварају сва врата, не и политичке окове

Жељка Домазет
Угледни Мостарци oтварају сва врата, не и политичке окове

Мостар - Није мали број Мостараца који су остварили врхунске каријере и захваљујући стеченом угледу могу да отворе сва врата и много да учине за свој град, али не и да се изборе са баналним проблемом - да гласају на изборима.

Локални избори у бисеру Херцеговине нису одржани већ осам година, а због политичких размимоилажења под великим знаком питања су и овогодишњи. Десетине хиљада Мостараца због тога је ускраћено за основно право - да бирају или буду бирани, а међу њима су и високи политички званичници, представници институција, књижевници, спортисти… БиХ је вјероватно једина земља у свијету у којој функционер у рангу предсједника државе нема право гласа. Та судбина задесила је члана Предсједништва БиХ Драгана Човића.

Право гласа записано у Уставу БиХ мртво је слово на папиру и за министра финансија БиХ Вјекослава Беванду, замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Баришу Чолака и велики број посланика и делегата. У политичком ешалону без права гласа су и предсједавајући Дома народа Парламента ФБиХ Един Мушић и федерални министри културе Зора Дујмовић и финансија Јелка Милићевић. Чолак каже да би била катастрофа да и по трећи пут избори у Мостару не буду одржани.

- То је напросто ускраћивање основног људског права. Осјећам се као и сваки други човјек из Мостара. То је врло непријатна ситуација, јер Мостарци нису равноправни са другим грађанима БиХ. Једино што нам остаје је да се надамо да ће и Мостар моћи изабрати своју власт - рекао је Чолак.

Да иронија буде потпуна, гласати не може ни предсједник Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић. Немоћан да било шта промијени позвао је посланике Парламента БиХ да уложе додатне напоре и што прије дођу до измјена закона како би био омогућен излазак на биралишта.

Парох мостарски Радивоје Круљ каже да је Мостар специфичан по много чему, па тако и по томе да годинама нема локалне изборе.

- Што се тиче гласања како је другима, тако је и мени. Сви смо равноправни бар што се изласка на изборе тиче - рекао је Круљ.

Писац Веселин Гатало вели да у земљи каква је БиХ ништа не чуди.

- У земљи у којој вам пошаљу пензионисаног енглеског мајора да вас подучава цивилном друштву, у полупротекторату на чијем је челу човјек који сам пита и одговара на питања све је могуће. У земљи у којој имате институције за заштиту људских права, а људских права нема, зашто би постојала могућност избора у Мостару. Шта рећи када у Херцеговачко-неретванском кантону читав један конститутивни народ није конститутиван - истакао је Гатало.

Каже да се велики и ружан експеримент међународне заједнице најгоре одразио на посљедњи вишенационални град у БиХ.

- Што рече један писац бољи од мене "вуцима је слобода дата, а јагњадима нека је бог на помоћи" - рекао је Гатало.

Једна од икона Вележа Сеад Кајтаз каже да се труди да не прати политичку ситуацију.

- Све ово ми се почело гадити. Спортиста сам и за мене је успјех једино мјерило. Што се мене тиче, кога год да предложе, а да су сви задовољни, бићу и ја. Мостар је нажалост подијељен град, овдје имају два водовода, двије електропривреде, а ја сам дио неке друге приче и памтим нека љепша и боља времена - каже за Кајтаз.

Координација српских организација у Мостару изашла је са приједлогом за рјешење својеврсног Гордијевог чвора.

- Срби на све начине покушавају да помире два супротстављена табора - бошњачки и хрватски, али изгледа да они немају намјеру да дођу до помирења. Постављају немогуће услове и ми не видимо начина да се са таквим захтјевима ријеши проблем избора у Мостару. Овдје се и даље води рат само другим средствима и даље људе држе у рововима и преко њихових леђа настоје да остваре неке друге циљеве. Представници српског народа у међувремену немају никаква права - каже предсједник Координације српских организација у Мостару Душан Голо.

Един Мушић из СДА, који учествује у преговорима чији је циљ изналажење рјешења за Мостар, каже да су односи у граду на Неретви сложени, али да вјерује да ће разум превладати како би и Мостарци могли да бирају и буду бирани.

Проблем

Уставни суд БиХ донио је прије пола деценије одлуку о промјени посебних изборних правила за Мостар због неуравнотеженог броја бирача и мандата који се бирају из појединих градских подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана